NHS zahtijeva ukinuće zastupničkih povlastica

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) zatražio je danas ukinuće prava na zastupnički paušal, zastupničke mirovine, a protivi se i prijedlogu da zastupnici dobiju pravo na invalidsku mirovinu za slučaj profesionalne nesposobnosti po posebnim pogodnostima.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever na konferenciji za novinare izjavio je kako se u prijedlogu zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru ističe odredba da se zastupnicima, nakon isteka mandata, smanjuje rok na uživanje pune zastupničke plaće sa šest na tri mjeseca, no da se istodobno "bez velike buke, nastoji provući odredba po kojoj bi zastupnici imali pravo na invalidske mirovine po posebnim pogodnostima".

Ta odredba predviđa da visina invalidske mirovine za slučaj profesionalne nesposobnosti bude jednaka mirovini za slučaj opće nesposobnosti, iako se pravo na mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti može ostvariti neovisno o razdoblju kad je nesposobnost nastala, primjenjujući to unazad na sve zastupnike od prvog saziva Hrvatskog sabora, rekao je Sever.

U NHS-u tvrde da taj članak u cijelosti nije usklađen sa Zakonom o mirovinskom osiguranju.

NHS također zahtijeva ukinuće zastupničkih paušala, koji su odnedavno zbog viših troškova u radu zastupnika, povećani sa 1.230 na 1.700 kuna mjesečno. Jer, kažu sindikalci, saborski zastupnici imaju mnogo drugih povlastica i bez paušala.

Tako zastupnici imaju pravo na smještaj ako im je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba, pravo na 2500 kuna za stanovanje, 500 kuna za režije, 860 kuna za odvojen život.

Također, na temelju pravilnika i raznih odluka zastupnici mogu rabiti službeno vozilo, mobitele, poslovne kartice te neograničen besplatni prijevoz u željezničkome, cestovnom, riječnom, pomorskom, zračnom i javnogradskom prometu na području cijele Hrvatske.

U prijedlogu izmjena zakona, koji je dostavio klubovima zastupnika i saborskim odborima, sindikat zahtijeva i ukinuće zastupničkih mirovina, odnosno da im se mirovine obračunavaju po općim mirovinskim propisima koji vrijede za ostale građane.

Pročitajte više