Nije bio u službi: Šakom srušio policajca u autobusu, sud ga oslobodio

Foto: Google street view

PRIJE godinu dana izvijestili smo kako je u autobusu za Omiš napadnut policajac van službe. Legitimirao je 29-godišnjaka koji je narušavao red i mir i vrijeđao kontrolora. Nakratko se činilo da se situacija primirila, no mladić je s leđa dvaput udario policajca u potiljak i srušio ga na pod.

Na suđenju u Splitu postupak se završio odbijajućom presudom. Sutkinja Marina Boko smatrala je, naime, da ne može okrivljenog dvaput suditi za istu stvar, jer je nakon izgreda u autobusu kažnjen u prekršajnom postupku.

Presuda suda u Bjelovaru sve šokirala, Državno odvjetništvo tražilo zaštitu zakonitosti

Državno odvjetništvo se žalilo, a odluka drugostupanjskog suda u Bjelovaru sve je šokirala. Preinačili su odbijajuću u oslobađajuću presudu uz argumentaciju da se ne može raditi o napadu na službenu osobu jer policajac nije obavljao službenu dužnost u trenutku napada. Tužilaštvo je zatražilo zaštitu zakonitosti, o čemu će odlučiti Vrhovni sud. Na štetu okrivljenog ne mogu ići.

Sindikat policije: Presuda je besmislena i apsurdna, djelovat će poticajno, a ne represivno

Policajac je, istina, bio van službe, no od policajca se očekuje da reagira i kada mu završi radno vrijeme. Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije, neugodno se iznenadio presudom.

"Ova presuda je besmislena i apsurdna. Držim da će djelovati poticajno, a nikako ne represivno i preventivno. Kakva se poruka šalje ovom presudom? Udarajte policajce ako nisu u službi, jer nećete odgovarati?! Policajac bi zasigurno stegovno odgovarao da je netko doznao da je bio u autobusu, a da nije reagirao", zgrožen je Jagić presudom suda u Bjelovaru. 

Pročitajte više