Niske temperature nanijele velike štete voću u cijeloj Hrvatskoj

NISKE temperature nanijele su vrlo velike štete voćkama u cijeloj Hrvatskoj, i kreću se od 50 do 100 posto ovisno o vrsti voća, rekao je danas glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković.

Marelice i breskve uništene su 100 posto, a od 80 do 50 posto uništene su kruške, višnje, trešnje, šljive, jabuke i orah, izjavio je Ivković Hini.

Istaknuo je kako su niske temperature bile tri jutra uzastopno, i to ne samo u kontinentalnom dijelu Hrvatske već i u priobalju pa su najveće štete nanijele voćkama koje su već u cvatnji.

Ivković je rekao da su voćari vjerojatno mislili kako niske temperature neće moći nauditi voćkama koje još nisu procvale, no niske temperature su, ističe, pogubne i za voćke s potpuno zatvorenim pupovima, u tzv. feno fazi, mišjih ušiju ili crvenih glavica.

Podsjetio je da su niske temperature u Hrvatskoj počele 7. travnja i kretale se od - 2,5 stupnjeva Celzijevih do - 6 stupnjeva Celzijevih. Niske temperature nastavile su svoj trend i 8. travnja i kretale su se od -3 do -8 stupnjeva Celzijevih. Na žalost, rekao je Ivković, i noćas i jutros temperature su bile od -3 stupnja Celzijevih u Dalmaciji do -9,4 stupnjeva u Daruvaru.

Ivković je istaknuo da temperatura koju meteorolozi prognoziraju nije jednaka s onom koja je na tlu gdje rastu biljke, već je još niža. Primjerice, u Daruvaru je 7. travnja u meteorološkoj kućici izmjereno - 5,7 stupnjeva Celzijevih, a na tlu je bilo - 9,4 stupnjeva Celzijevih.

Pročitajte više