Njemačka vlada: SAD je nametnuo sankcije ruskom brodu koji gradi naš plinovod

Ilustracija Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

RUSKI brod koji polaže cijevi radi dovršetka izgradnje spornog plinovoda Sjevernog toka 2 između Rusije i Njemačke bit će pod sankcijama američke administracije, priopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo gospodarstva.

"Riječ je o proglašenju sankcija za ruski brod. Sa žaljenjem uzimamo na znanje tu vijest", rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva, potvrdivši informaciju njemačkog gospodarskog dnevnika Handelsblatta po kojoj će Washington u utorak službeno objaviti tu odluku.

Administracija Donalda Trumpa je ovih mjeseci zaredala s prijetnjama poduzećima koja sudjeluju u tom strateškom projektu koji popola financiraju ruski naftni div Gazprom i europske kompanije.

Washington je ljetos osnažio mehanizme koji utiru put sankcijama, ali ih ipak nije uveo.

Trebao bi biti završen prošle godine

Službena objava odluke predviđena u utorak događa se dan uoči završetka mandata Donalda Trumpa i preuzimanja dužnosti Joea Bidena.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji je po prvotnom planu trebao biti pušten u rad početkom 2020., trebao bi biti dvostruko većeg kapaciteta od nešto starijeg Sjevernog toka 1 i jamčiti sigurnu opskrbu zapadne Europe preko Baltičkog mora.

No protive mu se Sjedinjene Države i europske zemlje, poput Poljske, koje se boje europske ovisnosti o ruskom plinu koju bi Moskva mogla iskoristiti kao sredstvo političkog pritiska.

Pročitajte više