Njemački i francuski tisak žestoko kritiziraju Berlusconija

NJEMAČKI tisak je u četvrtak oštro kritizirao šefa talijanske vlade Silvija Berlusconija koji je drugog dana talijanskog predsjedavanja Europskom unijom jednom njemačkom zastupniku rekao da bi trebao dobiti ulogu zapovjednika u filmu o nacistima.

"Neprihvatljivo", naslov je dnevnog lista Die Welt. "Prava je sramota što će on predstavljati Europu sljedećih mjeseci", piše ovaj konzervativni dnevni list.

"Još nije prošlo ni 48 sati i u prvom pojavljivanju Berlusconi je već pokazao pravo lice; to nije bio ispad, to je pravi Berlusconi". piše Tagesspiel, list lijevog centra.

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je u svom nastupu u Strasbourgu Berlusconi izgubio hladnokrvnost i dopustio si "besmislene i neugodne" usporedbe.

"Krhki mir nije trajao niti jedno jutro, u podne i trideset već se čuo prasak", piše dnevni list Sueddeutsche Zeitung s Berlusconijevom fotografijom na naslovnici s ironičnim naslovom "Euro-star".

"Taj ispad u govoru bi mogli skupo koštati Silvija Berlusconija", ocijenio je u četvrtak francuski gospodarski list Les Echos. "Vjerodostojnost njegovog programa je uništena u nekoliko trenutaka njegovim skandaloznim izjavama".

Dnevnik francuske desnice Le Figaro piše da je Berlusconi "dao za pravo svojim najgorim protivnicima, kao i najzloslutnijim". "Štete bi mogle biti teže tim više što je Berlusconi predvidio ograničiti svoje javne intervencije na europskoj političkoj sceni na nekoliko pojavljivanja pred parlamentom u Strasbourgu", zaključuje list.

(Hina) tm br



Pročitajte više