Njemački SPD poziva na bojkot zbog otpuštanja radnika

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) poziva na bojkot onih tvrtki koje unatoč povoljnom financijskom stanju otpuštaju radnike, izjavila je u utorak zamjenica glavnog tajnika SPDa Ute Vogt. L

"Potrošači imaju moć da bojkotiraju one tvrtke koje otpuštaju radnike u velikom stilu", izjavila je Vogt u razgovoru za dnevnik "Manheimer Morgen".

Istodobno bi, kako smatra Vogt, trebalo nagraditi ona poduzeća koja se iskazu kroz "socijalni angažman i očuvanje radnih mjesta". "Mnogi menadžeri njemačkih tvrtki nemaju osobni odnos prema poduzeću u kojem rade te su zainteresirani samo za kratkoročni profit, dok im je boljitak radnika i regije u kojoj se tvrtka nalazi sporedan", zaključila je Vogt.

Vogt se svojim pozivom na bojkot uključila u ofenzivu SPD-a protiv "neodgovornog kapitalizma", koju je prošlog tjedna započeo glavni tajnik stranke Franz Muentefehring. On je u jednom govoru oštro napao "sveprisutnu vladavinu kapitala" kojem nedostaje "ljudski lik". Nakon tog govora nekoliko njemačkih dnevnika je objavilo karikaturu koja Muntefehringa prikazuje kao Karla Marxa.

Predstavnici gospodarstva žestoko su reagirali na najnoviju socijaldemokratsku ofenzivu. Predsjednik njemačke industrijske i trgovačke komore Ludwig Georg Braun optužio je, u razgovoru za dnevnik "Neue Presse" iz Chemniza od utorka, SPD da širi "pogrešne i zastarjele ideje". On je socijaldemokratsko -zelenoj vladi Gerharda Schroedera preporučio da se bolje usredotoči na reforme gospodarstva.

Oporbena Kršćansko-demokratska unija (CDU) smatra da SPD svojim "klasno-borbenim parolama" šteti njemačkom gospodarstvu.

Promatrači procjenjuju da je SPD-ova ofenziva uperena protiv "neodgovornog kapitalizma" pokušaj da se stranci, uoči važnih izbora u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji 22. svibnja, vrati imidž zaštitnika radničke klase. SPD je prema mišljenju mnogih izgubio tu ulogu zbog donošenja niza reformi koje su rezultirale smanjivanjem mnogih povlastica za nezaposlene.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više