Norvežani opet objavili karikature proroka Muhameda, muslimani prosvjeduju

NEŠTO više od 2.000 prosvjednika okupilo se u Oslu prosvjedujući protiv karikatura proroka Muhameda prikazanoga kao svinje u jednim norveškim novinama. Norveški tabloid Dagbladet je 3. veljače objavio animaciju na naslovnici opisujući kako je stranica norveške policije na društvenoj mreži Facebook linkovima povezana sa stranicama koje objavljuju slike Proroka. Linkove su postavili članovi grupe, ali ih je policija ubrzo i skinula.

Prosvjednici su danas u Oslu nosili natpise "Poštovanje prema svim religijama" i "Prestanite vrijeđati muslimane" tijekom mirnog mimohoda centrom grada.

Prema riječima prosvjednika, ono što Dagbladet objavljuje, vrijeđa sve muslimane u zemlji i njihovu vjeru.

Ipak, vodeće muslimanske organizacije nisu podržale prosvjed u strahu da bi moglo izbiti nasilje od kojega su se one željele ograditi.

Lars Helle, glavni urednik Dagbladeta, rekao je da je sporni crtež bio samo ilustracija uz novinski tekst. "Kritičari nam mogu, naravno, zamjeriti što smo crtež objavili. To je njihova sloboda govora. Oni imaju pravo na prosvjed premda nama nije cilj bila provokacija", rekao je Helle za Reuters.

U siječnju 2006. godine norveški kršćanski časopis Magazinet je objavio 12 karikatura Muhameda koje su prije toga objavljene u danskom dnevnom listu Jyllands-Posten u rujnu 2005. godine. Taj čin je izazvao spaljivanje norveške ambasade u Damasku. 

Pročitajte više