"Notorne gluposti" u ratnom dnevniku Nevenke Mesić optužuju Glavaša i Šeksa za garažu

ZA RATNI dnevnik Nevenke Mesić u kojem ona tereti Branimira Glavaša i opisuje ubojstvo Čedomira Vučkovića u slučaju "garaža", Glavaševi odvjetnici tvrde da su notorne gluposti.

Mesić je radila u Sekretarijatu za obranu za prvog zapovjednika obrane grada Osijeka Franju Čebića, u uredu koji se nalazio u istoj zgradi kao i uredi "gospodara života i smrti" - Glavaša i Vladimira Šeksa. Faksimili tog dnevnika objavljeni su u Globusu, a u njima osumnjičena za malverzacije u "Rovinjskom suncu" piše kako je vidjela ubojstvo i piše kako su Šeks i Glavaš itekako bili upoznati s događajima u garaži, te da je danima slušala krikove i jauke koji su dopirali iz prizemlja.

Sa svime što je znala, piše u dnevniku, obavijestila je na sastanku 1991. godine tadašnjeg poglavara države, Franju Tuđmana, koji se zbog toga razbjesnio, bivšeg ministra obrane Luku Bebića, te sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

Za svjedočenje ju nije predložila optužba, nego obrana

Tjednik piše i kako je Mesićka ovaj dokument predala Državnom odvjetništvu, no DORH ga nije uvrstio kao dokazni prijedlog na suđenju. Zašto su tužitelji tako postupili danas od njih nismo uspjeli saznati. Ista je Nevenka Mesić u svom iskazu istražiteljima potpuno drugačijem od navoda u dnevniku, kazala kako se ne sjeća detalja događaja od prije 16 godina i nije bila koristan svjedok optužbe. Naprotiv, za svjedočenje ju je predložila obrana, o čemu će naknadno odlučiti Županijski sud u Zagrebu.

"I dalje nemam apsolutno ništa protiv toga da ona svjedoči jer ono što ona piše uopće ne odgovara optužnici, na primjer, datumi i opisi su krivi. Dnevnici koje je ona napisala su notorne gluposti i nastali su naknadno kako bi ona pomogla sebi", kazao nam je Glavašev odvjetnik Ante Madunić, koji dodaje da navedeno ubojstvo koje ona krivo opisuje obrana ne poriče, no protivi se optužbi u dijelu da je Glavaš znao za mučenje i trovanje kiselinom, koje nije potvrđeno obdukcijom.

A.B.
Foto: H.P., RTL

Pročitajte više