Nova afera HDZ-a na pomolu: Namještanje natječaja i "pumpanje" cijene prometnice kod Zadra za 200 milijuna kuna?

NA PITANJE zastupnika Ivice Pančića o izgradnji spojne ceste Gaženica-čvor Zadar2 upućeno premijeru Sanaderu, vezano uz opetovano poništavanje natječaja i dodjeljivanje radova tvrtki "Viadukt" čiji je projekt 200 milijuna kuna skuplji od jednog projekta predloženog ranije, HDZ je odgovorio hitnom presicom.

"Radi se o običnim lažima i izmišljanju afera od strane SDP-a. Pitanje je postavljeno premijeru, a ne meni kao resornom ministru, i postavio ga je Pančić, a ne Ingrid Antičević -Marinović koja živi na zadarskom području i zna da s izgradnjom te ceste nema ništa sporno." - rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka  Božidar Kalmeta. 

"Postojao je samo jedan natječaj na koji se javilo 22 ponuđača, a od šest ponuda koje su zadovoljavale, izabrana je najjeftinija, i to od Viadukta, koji je ponudio da će izvesti radove za 446 328 000 kuna, u roku od 2 godine. Trasa je duga 17 kilometara i ima četiri čvora. Radovi su započeli 2005. godine i cesta bi trebala biti puštena u promet na ljeto ili poslije ljeta. " - dodao je Kalmeta,rekavši da je podatke dobio od Hrvatskog autokluba.

Na pitanje zbog čega je ta afera uopće spomenuta u obliku zastupničkog pitanja, Kalmeta je rekao kako zna da je tu prometnicu počeo problematizirati nositelj liste SDP-a u jednoj općini koji se zove Eduard Šprljan koji je ujedno i novinar Slobodne Dalmacije. "Kako objašnjavate to da je dotični gospodin i u politici i novinar, prepuštam vama" - završio je ministar.

"Drago mi je što je Kalmeta reagirao, ali ovdje je na djelu čista mafija koja se sastoji od Ministarstva, Instituta Građevinarstva Hrvatske (IGH), Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta. U izgradnji koju financiraju hrvatski porezni obveznici postoji mafijaška hobotnica sa četiri traka i čudno je što cijelo vrijeme poslove dobiva istih šest građevinskih tvrtki, među kojima je i 'Viadukt'." - reagirao je Pančić.

"Krajem 2003. godine Hrvatske ceste su procijenile vrijednost ove prometnice na 283 milijuna kuna, zatim je ta cijena napumpana od strane gospodina Živka Kolege na 375, a zatim dolaskom Kalmete na preko 400 milijuna kuna." - dodao je.

"Moguće je da izgradnja ceste poskupi za oko 10 posto, ali jedino mafija na Siciliji može povećati toliko cijenu jedne ceste - čak za 80 posto! To je čisti mafijaški posao." - rekao je Pančić.

SDP će ovih dana zatražiti od Državnog odvjetništva da ispita radi li se tu o bespotrebnom napumpavanju cijene, a ako se utvrdi da je to točno, onda Vlada može "odletjeti". Ali, IGH neće biti revizor jer se zna kako su oni dobili posao, i u budućoj vlasti IGH neće biti glavni konzultant za radove. IGH je privatna tvrtka i nije u redu što se ona uvijek pojavljuje u ovakvim poslovima

A.B.

Pročitajte više