Nova Europska komisija: Izbalansirani sastav uz nekoliko iznenađenja

BUDUĆA Europska komisija, kojom predsjeda Jose Manuel Durao Barroso, sastavljena je izbalansirano ali ipak uz nekoliko iznenađenja.

Barroso je odlučio imati pet potpredsjednika, za razliku od dva u prijašnjem sastavu Komisije, te je dva dodijelio Njemačkoj i Francuskoj koje, međutim, nisu dobile važnija povjereništva.

Nijemac Guenter Verheugen, zadužen za proširenje u bivšoj Komisiji, postao je povjerenik za poduzetništvo i industriju dok je Francuz Jacques Barrot postao povjerenik za promet.

U Komisiji koja će 1. studenoga prijeći na 25 članova s po jednim predstavnikom iz svake zemlje, Barroso je odlučio podijeliti uloge s ciljem ostvarenja svog prioriteta: ekonomske kompetitivnosti Unije.

"Prioritet su reforme u Europi kako bi bila spremna za suočavanje s globalizacijom i kako bi mogla ostvariti strategiju iz Lisabona, a to je učiniti od Europe najkompetitivniju ekonomiju svijeta", kazao je Barroso.

Inovacija je stvaranje mjesta potpredsjednice koje je dobila Šveđanka Margot Wallstroem, u bivšoj Komisiji zadužena za okoliš, a u ovoj za institucionalne odnose i strategiju komuniciranja. Ona će mijenjati predsjednika kada ne bude u Bruxellesu.

Moćni položaj povjerenika za konkurenciju pripao je bivšoj nizozemskoj liberalnoj ministrici Neelie Kroes Smit koja će na tom mjestu zamijeniti Talijana Marija Montija, dok je bivši irski ministar financija Charlie McCreevy imenovan povjerenikom za unutarnje tržište.

Kao što je bilo predviđeno Britanac Peter Mendeslon je naslijedio Francuza Pascala Malyja na mjestu povjerenika za trgovinu. Bez većeg iznenađenja, Španjolac Joaquin Almunia je sačuvao mjesto povjerenika za ekonomske i monetarne poslove koje vodi od povratka u Madridu svog sunarodnjaka Pedra Solbesa.

Iz najveće zemlje od 10 novih članica, Poljske, Danuta Huebner je dobila mjesto povjerenika za regionalnu politiku i proračun, dok je zajedničku poljoprivrednu politiku (PAC) pripala Dankinji Mariann Fischer Boel.

Italija koja je prepustila mjesto predsjednika Komisije i vodstvo konkurencije, a njezin je predstavnik Rocco Buttiglione postao povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost.

Barroso je mjesto povjerenika za vanjske odnose prepustio bivšoj austrijskoj ministrici vanjskih poslova Beniti Ferrero Waldner koja će na tom položaju čekati da novi Europski ustav, čije se stupanje na snagu očekuje krajem 2006. godine, bude odobren i da Španjolac Javier Solana postane prvi europski ministar vanjskih poslova.

Bivši belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel postao je povjerenik za suradnju i razvoj, a mjesto povjerenika za proširenje pripalo je Olli Rehn iz Finske. Slovenac Janez Potočnik imenovan je povjernikom za znanost i istraživanja.

Pročitajte više