Nova snimka smrti u pritvoru u SAD-u, još jedan crnac govorio da ne može disati

Screenshot: YouTube/Viral Clips

OVOGA tjedna, po nalogu sudaca iz Sjeverne Karoline, objavljena je još jedna snimka pritvorenog muškarca crne boje kože koji je prije smrti govorio policiji da ne može disati.

Na videosnimci čuje se kako John Elliott Neville (56) iz Greensbora govori policajcima: "Pustite me!", "Pomozite mi" i "Mama!" tijekom događaja koji se zbio 2. prosinca prošle godine u pritvoru. Neville je tijekom incidenta prestao reagirati i kasnije je umro u bolnici.

Okružni tužitelj Forsyth Jim O'Neill optužio je petoricu službenika i medicinsku sestru koji su bili prisutni tijekom tog događaja. Oni su u međuvremenu razriješeni dužnosti, piše CNN.

Bobby Kimbrough Jr., voditelj policijske postaje Forsyth, ispričao se u srijedu, nakon sudskog naloga za objavu snimke, Nevilleovoj obitelji.

Ovo je posljednji slučaj u nizu koji ukazuje na policijsko nasilje prema državljanima SAD-a crne boje kože i zbog kojeg su buknuli prosvjedi diljem Sjedinjenih Država.

Pao je s kreveta na kat

Nevillea je u prosincu uhitila policija u Kernersvilleu zbog optužbe za napad na žensku osobu. Dok je bio u pritvoru u okrugu Forsyth, pozlilo mu je tijekom noći te je pao s gornjeg kreveta na pod.

Policijski službenici i medicinska sestra došli su u njegovu ćeliju gdje su našli dezorijentiranog Nevillea. Odlučili su ga premjestiti u sobu za promatranje, no u idućih 45 minuta Neville je zadobio ozljede zbog kojih je izgubio život, rekao je tužitelj O'Neill.

Na snimkama s kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca vidi se kako petero policijskih službenika dolazi u Nevilleovu ćeliju i govore mu kako je doživio napad.

Čuje se kako Neville vrišti: "Čekaj, pustite me, pustite me", dok ga časnici obuzdavaju na zemlji. Čuje se i kako je nekoliko puta viknuo: "Mama! Mama! Mama!"

Nakon toga mu je policajac pokušao objasniti da se mora smiriti i da se prestane opirati.

Zatim se vidi kako Neville leži nepomičan na podu dok mu policajci skidaju lisice. Dok je bio na podu, na glavi je imao bijelu vrećicu kako ne bi mogao pljuvati na službenike.

Neville je zatim prevezen u drugu sobu gdje mu je medicinska sestra provjerila krvni tlak. Upitala ga je zna li gdje je, na što je on rekao da ne. Kasnije je Neville premješten u drugu ćeliju gdje ga je policija stavila na pod i pokušala obuzdati dok je pokušavao skinuti lisice.

Čuje se kako Neville i opet viče: "Pomozite! Moje ruke! Pomozite mi! Pomozite mi. Ne mogu disati."

Jedan službenik mu je na to odgovorio: "Čujem te. Govoriš, dakle možeš disati."

"Dobro je, Johne, skoro smo gotovi"

Neville je nastavio: "Molim te. Ne mogu disati. Pusti me! Ne mogu disati, pusti me. Molim te", na što mu policajac odgovara da se smiri.

"Trebate se smiriti. Pokušavamo skinuti lisice, a vi nam otežavate. Možete disati jer možete govoriti. Dakle, sve je u redu. Možete disati jer vičete i krećete se. Trebate se smiriti. Prestanite se opirati. Što se prije opustite, brže ćemo otići odavde", kazao mu je službenik.

Nakon toga se vidi kako policija i dalje s Nevillea skida lisice, koji u tom trenutku prestaje vikati i čini se da ne reagira.

"Dobro je, Johne, skoro smo gotovi", čuje se kako mu govori službenik.

Nalaz obdukcije

U medicinskom izvješću okruga Forsyth stoji kako je Neville u jednom trenutku, kada su mu policijski službenici uklanjali lisice, prestao reagirati. Medicinsko osoblje pokušalo ga je oživjeti, a uskoro je pozvana i hitna služba.

Kada je došla hitna pomoć, Nevilleove zjenice su bile proširene i nisu reagirale na podražaje, navodi se u izvješću. Odveden je u bolnicu Wake Forest, gdje je umro 4. prosinca.

Kao uzrok njegove smrti navedena je "hipoksično-ishemijska ozljeda mozga uslijed kardiopulmonalnog zastoja". U obdukciji je dodano kako je preminuli patio od "akutno izmijenjenog mentalnog statusa i astme".

Pročitajte više