NOVI PROSVJEDI ARMENSKE OPORBE PROTIV PREDSJEDNIKA

Armenska oporba koja već petnaest dana traži ostavku predsjednika Roberta Kočarjana, u petak je ponovno okupila na ulici mnoštvo prosvjednika.

Više od pet tisuća ljudi okupilo se u petak navečer u parku u središtu armenske prijestolnice pjevajući i noseći transparente na kojima je pisalo "Kočarjan, van!", javlja AFP.

"Prosvjedovat ćemo svaki dan, sve dok ne ode režim Roberta Kočarjana", izjavio je Aram Sarkisjan, bivši premijer, jedan od čelnika oporbe.

"Za Kočarjana više nema mjesta u armenskom političkom životu", kazao je drugi oporbeni čelnik Artaches Geghamjan, dodavši: "Kakav je to predsjednik koji sa svojim narodom razgovara isključivo iza policijskih barikada?"

Oporba pobija Kočarjanov izbor u ožujku 2003. na drugi mandat, a ulične je prosvjede počela pošto su vlasti odbile provesti referenum o pružanju povjerenja predsjedniku.

Prosvjedi armenske oporbe uspoređuju se s prošlogodišnjom "revolucijom ruža" u susjednoj Gruziji, kada je bivši gruzijski predsjednik Eduard Ševarnadze morao dati ostavku pod pritiskom prosvjeda koje je organizirala reformatorska oporba.

No armenska je oporba jako podijeljena i analitičari sumnjaju da će biti kadra da primijeni gruzijski model.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više