Novi udar na standard građana: Grijanje će poskupjeti za 15 posto!

JOŠ JEDAN udar na standard građana Republike Hrvatske dolazi u obliku poskupljenja grijanja. Hrvatska energetska regulatorna agencija odobrila je poskupljenje grijanja iako ne za sve distributere toplinske energije jednako, javlja HRT. Neslužbeno se doznaje kako će grijanje poskupjeti za čak 15 posto, dok se nagađa kako je HEP-Toplinarstvo zatražilo poskupljenje od vrtoglavih 25 posto.

Točnih podataka o tome koliko će biti poskupljenje nema, poznato je tek kako je HERA odobrila poskupljenje za Veliku Goricu, Sisak, Zaprešić, Samobor i Vinkovce. Grijanje će poskupjeti i na području Zagreba, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda i Varaždina, no mnogo manje nego što su to tražili distributeri, javlja HRT. Naime, kako je obrazloženo u odluci o poskupljenju, tvrtke koje distribuiraju toplinsku energiju imaju opravdane troškove poslovanja.

Podsjetimo, grijanje iz toplane posljednji je put poskupjelo početkom 2009. kada je HEP-Toplinarstvo prosječnu cijenu za kućanstva u Zagrebu povećalo za 15,7 posto, u Osijeku 23 posto, u Sisku 2,3 posto, u Samoboru 13 posto, u Zaprešiću 12,9 posto, a najviše je tada poskupjelo grijanje u Velikoj Gorici, 46,8 posto.

Nije prošlo ni dva dana otkad je HERA odobrila i poskupljenje struje za 13 posto. Kosorica je to povećanje pravdala time što je poskupljenje struje godinama odgađano te da bi nam bilo puno lakše da se svake godine cijena struje podizala za 2-3 posto. Ovako je to napravljeno, kazala je, velikim skokom cijena. Postavlja se pitanje kako će sada ionako već "iscijeđenim" građanima Hrvatske objasniti novo poskupljenje.

Pročitajte više