"Novi zakoni će omogućiti efikasniju borbu protiv kriminala, ali i ograničiti prava"

VLADIMIR ŠEKS je tijekom večerašnje emisije Otvoreno izjavio kako će novi zakon o borbi protiv mafije pred hrvatsko društvo staviti dilemu.

Bivši potpredsjednik vlade i predsjednik Sabora smatra kako bi se njime policiji i drugim državnim tijelima dala bolji alati za borbu protiv organiziranog kriminala, ali bi se istovremeno ograničila ljudska prava. S druge strane su promjene nužne, a prije svega promjenama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o USKOK-u koji bi trebali imati veći "manevarski prostor" za državne organe u borbi protiv kriminala.

Profesor Ivo Josipović smatra da je ograničenje ljudskih prava jedna od cijena koja se mora platiti za efikasniju borbu protiv kriminala, odnosno "da sve ima svoju cijenu". S druge strane su već postojeći zakoni u Hrvatskoj sami po sebi dobri, odnosno po pitanju borbe protiv kriminala se mogu mjeriti sa svjetskim standardima. Jedini su nedostaci u zaštiti svjedoka, kao i oduzimanju imovinske koristi kriminalcima. Što se zaštite svjedoka tiče, Josipović tiče da je problem u Hrvatskoj u tome što je ona mala zemlja te zaštićeni svjedoci teško mogu stvoriti potpuno novi identitet.

Profesor Josip Kregar na temelju talijanskih iskustava smatra da je za tijela koja se bore protiv organiziranog kriminala najvažnije pribaviti tehnička i materijalna sredstva te im omogućiti stalnu parlamentarnu, odnosno političku podršku.

Borba protiv kriminala u Hrvatskoj će biti teška, jer je on dio gospodarstva, a gangsteri su postali zvijezde.

Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima je, pak, tijekom emisije naveo cijeli niz primjera iz dugogodišnje borbe koju talijanska država vodi protiv mafije.

R.R.

Pročitajte više