Novi Zeland Australiji: Prestanite kopirati našu zastavu

Foto: 123rf

AUSTRALIJA i Novi Zeland imaju vrlo slične zastave, gotovo identične. Premijer Novog Zelanda Winston Peters sada traži da Australija prestane "kopirati" njihovu zastavu i nabavi svoj dizajn.

"Imali smo zastavu koju imamo vrlo dugo, a Australija ju je kopirala. Australija bi trebala promijeniti zastavu i poštivati činjenicu da smo prvi imali takav dizajn", rekao je vršitelj dužnosti premijera za lokalnu televiziju. Peters inače zamjenjuje Jacindu Ardern, koja je nedavno rodila i trenutno je na rodiljskom dopustu.

Obje zastave imaju Union Jack i stilizirano zviježđe Južni križ

Zastave Australije i Novog Zelanda se, naravno, temelje na britanskom državnom emblemu, tzv. Union Jacku, koji pokriva gornji lijevi dio njihovih zastava. Ostatak zastave zauzima tamno plava pozadina sa zvijezdama koje predstavljaju zviježđe Južni križ.

Dvije zastave razlikuju se jedino po tome što su australske zvijezde bijele i sa sedam krakova, a one Novog Zelanda crvene i petokrake. Sedam krakova predstavlja australske savezne države i teritorije.

Novi Zeland svoju zastavu usvojio 1902.

Novi Zeland je službeno usvojio svoju zastavu još 1902. Australija je svoju usvojila desetljećima kasnije, 1954., ali varijacije na tu temu koristila je kao svoju zastavu još od 1901. 

Doduše, tajming neobične optužbe novozelandske vlade nije slučajan. Kako javlja CNN, izjava novozelandskog v.d.-a premijera dolazi u vrijeme povišenih tenzija između dvije susjedne pacifičke države, bivših britanskih kolonija i tradicionalnih saveznica.

Wellington je, naime, ljutito reagirao na nedavno privođenje 17-godišnjeg Novozelanđanina u Centar za pritvaranje odraslih u Melbourneu, prije deportacije u Novi Zeland. Od 2014. kada je Canberra znatno pooštrila svoju imigracijsku politiku, deportirala je na stotine Novozelanđana. 

A dok Novi Zeland sada traži od Australije da promijeni svoju zastavu, prije dvije godine vlada je raspisala referendum o vlastitoj izmjeni dizajna zastave. Predloženi dizajn s listom paprati kao nacionalnim simbolom ipak nije prošao na referendumu - 56,6 % Novozelanđana glasalo je da se zadrži stara zastava. 

 

 

 

Pročitajte više