Novinari pitali Karolinu Vidović Krišto hoće li danas nositi masku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON što ju je jučer opomenuo predsjednik sabora Gordan Jandroković jer nije nosila masku za vrijeme sjednice, novinari su Karolinu Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta pitali hoće li je danas nositi. Kaže da su informacije o nošenju maski kontradiktorne.

"Nije to stvar nekakve provokacije ili neposluh ili nešto negativno. Ja sam vrlo dobronamjerno pitala zbog čega je nosimo jer na mnogim maskama piše izrijekom da ne štiti od covida-19. Pitala sam mnoge epidemiologe, pitala sam liječnike, potpuno su kontradiktorne informacije", tvrdi Karolina Vidović Krišto.

Podsjetimo, predsjednik sabora Gordan Jandroković jučer je nekoliko puta morao upozoravati zastupnike zbog nenošenja maski u sabornici, na što je Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta zatražila da joj objasni zašto trebaju nositi maske. "Signaliziraju mi da opet nemaju svi maske, pozivam zastupnike da stave maske jer neimanjem maske ugrožavate druge zastupnike”, pozvao je Jandroković zastupnike koji su u sabornici skinuli maske.

"Objasnite zbog čega nosimo maske, rekli ste zatvoreni prostor, puno su manji prostori kafića i hodnika i tamo ih nitko ne nosi. U sabornici ih isto skinemo kad govorimo", kazala je Vidović Krišto.

Jandroković joj je pojasnio da su takva pravila jer se nalaze u relativno malom i zatvorenom prostoru dugo vremena i jer su takve preporuke.

Vidović Krišto: Ja sam dobila preporuke raznih epidemiologa

„Nije ni meni ugodno, ali ju moram imati jer tako štitim zdravlje drugih, pa bih vas molio da i vi stavite masku”, rekao je.

"Ja smo dobila preporuke raznih epidemiologa i liječnika koje su kontradiktorne”, nastavila je Vidović Krišto.

„Stavite masku, molim vas lijepo, jer to rade svi i tako brinemo o zdravlju drugih, ja nisam epidemiolog, ali slušam preporuke epidemiologa i ne želim više polemizirati”, ponovno je pozvao Jandroković

Capakova pomoćnica: Nošenje maski u zatvorenom smanjuje prijenos zaraze za 30 posto

Podsjećamo na jednu izjavu oko toga zašto bi maske trebalo nositi.

Novija istraživanja pokazuju da nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30%, kazala je nedavno pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u HTV-ovom Studiju 4, dodavši da je to značajno, pogotovo ako ostvarimo bliski kontakt koji ne možemo izbjeći.

Pročitajte više