Novinarka Radija 101 dobila spor protiv Sanadera

NOVINARKA zagrebačkog Radija 101 Jelena Berković dobila je sudski spor na Upravnom sudu Hrvatske koji je usvojio tužbu novinarke protiv Ive Sanadera zbog kršenja prava na pristup informacijama.

Berković je u svibnju prošle godine Vladi uputila službeni zahtjev za uvid u mjesečne i kvartalne izvještaje te zaključni izvještaj vladinog Ureda za unutarnji nadzor za 2003. i sve izvještaje za prvu polovicu 2004., koje je taj Ured proslijedio kabinetu premijera.

Vladin Ured za odnose s javnošću nije se ni na koji način očitovao na zahtjev novinarke zbog čega je ona uložila žalbu premijeru Sanaderu. No, premijer se također nije u zakonskom roku očitovao, pa je Berković pravnu zaštitu potražila na Upravnom sudu.

Sud je stoga, javlja Radio 101, zaključio kako Ured za odnose s javnošću i Vlada nisu postupili sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama zbog čega je predsjedniku Vlade Sanaderu naloženo da u roku 30 dana donese odluke o žalbi novinarke Berković.

Sanader prema toj odluci mora odlučiti hoće li novinarki dati uvid u traženi izvještaj, ili će joj taj zahtjev odbiti. U tome slučaju premijer svoj potez mora i pismeno obrazložiti.

Novinarka Radija 101 Jelena Berković rekla je za Index.hr kako joj je presuda Upravnog suda uručena jučer, a sama presuda donesena je još 16. lipnja.

Zanimljivo je međutim da iz Vlade tvrde kako su tražene dokumente ostavili na porti Vlade, no novinarka nam je potvrdila da dokumente nije dobila.

Berković kaže kako je suradnja s Vladom oko traženja raznih drugih dokumenata do tog slučaja bila dobra, te da su iz Ureda za odnose s javnošću uvijek dostavljali tražene papire.

Pročitajte više