Obilježen dan Zagrebačke županije

Dan Zagrebačke županije obilježen je danas svečanom sjednicom Županijske skupštine i Županijskog poglavarstva Zagrebačke županije uz prigodni umjetnički program u zagrebačkom hotelu "Internacional".

Dan Zagrebačke županije obilježava se 17. srpnja u znak sjećanja na datum kada je 1759. carica Marija Terezija dala Zagrebačkoj županiji grb, pečatnjak i pravo na uporabu crkvenog voska.

Sjednici su, uz vijećnike i članove poglavarstva, bili nazočni izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Igor Dekanić, veleposlanik Slovačke, saborski zastupnici, te gosti iz susjednih županija. Svečanoj sjednici nisu prisustvovali vijećnici HDZ-a Zagrebačke županije, već su uputili pismenu čestitku nazočnima.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u prigodnom je govoru istaknuo županijska nastojanja u poticanju poduzetništva u gospodarstvu i poljoprivredi naglasivši da je u protekloj godini dodijeljeno niz kredita za razvoj obrta i poljoprivrede, te da ukupan broj zaposlenih u županiji svaki dan raste.

Župan Kožić je istaknuo da je Zagrebačka županija, kao izvanredan prostor za proizvodnju hrane, prva u Hrvatskoj po proizvodnji mlijeka, jaja, vina i grožđa, te da ne zaostaje ni u proizvodnji povrća.

Kao značajan segment djelovanja županije istaknuo je i razvoj turizma, te stvaranje kulturnih i znanstvenih veza sa zemljama, pokrajinama i gradovima Europske unije.

"Želja nam je da kroz kvalitetnu suradnju s Gradom Zagrebom i drugim županijama osiguramo u Zagrebačkoj županiji prosperitet i kvalitetniji razvoj", rekao je na kraju župan čestitajući svim gostima i stanovnicima Dan Zagrebačke županije.

Predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Palma Klun-Posavec naglasila je da pred radnim tijelima županije i izvršnim tijelima i dalje stoje izazovi ustroja učinkovite i moderne lokalne samouprave kao preduvjet za ulazak u zajednicu razvijenih zemalja Europe.

"Ulazak u Europu pretpostavlja punu javnost rada i odgovornost, ali i kontrolu nositelja javne vlasti u obnašanju dužnosti, te otvorenu inicijativu građana u lokalnim zajednicama", rekla je Klun-Posavec.

Izaslanik predsjednika Republika Hrvatske Igor Dekanić poručio je kako se nada da će Zagrebačka županija i nadalje ostati jedno od najprosperitetnijih područja Hrvatske.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja osobama, tvrtkama i društvima koji su dali svoj doprinos razvoju i promicanju Zagrebačke županije.

Pročitajte više