OBJAVLJENE KANDIDATKINJE ZA KNJIŽEVNU NAGRADU "ORANGE"

Margaret Atwood, Monica Ali i Toni Morrison na listi su kandidatkinja za ovogodišnju britansku nagradu "Orange" za književnu prozu, javlja BBC u utorak.

Zoe Heller, koja je prošle godine ušla u uži izbor za nagradu Booker, kao i Južnoafrikanka Gillian Slovo, našle su se među 20 književnica.

Ova nagrada za žene, vrijedna 30.000 funti, pokrenuta je prije devet godina kako bi potaknula i proslavila žensko pisanje. Finalisti će biti objavljeni 27. travnja, a pobjednica 8. lipnja.

Sandi Toksvig, predsjednica žirija, izjavila je da je veliki broj odabranih autorica "zaista proslavilo engleski jezik".

"Sigurna sam da žiri nije mislio da će se tako dobro zabavljati", dodala je Toksvig.

Među kandidatima se nalaze i nove i iskusne književnice. Šest autorica su debitantice - Monica Ali, Rupa Bajwa, Jhumpa Lahiri, Dinah Lee Kung, Joan London, Chimamanda Ngozi Adichie i Audrey Niffenegger.

Šest autorica bile su među kandidatkinjama već ranije - Margaret Atwood, Maggie Gee, Stevie Davies, Toni Morrison, Andrea Levy i Anne Tyler.

Ali i Atwood bile su u užem izboru zajedno s Heller za nagradu Booker 2003. godine. Ostale autorice na listi kandidatkinja za nagradu "Orange" su Stella Duffy, Shirley Hazzard, Sarah May, Sarah Hall i Rose Tremain.

Književna nagrada Orange otvorena je za sve žene koje pišu na engleskom, bez obzira na nacionalnost ili zemlju boravišta. Organizatori su najavili pokretanje nove nagrade sljedeće godine ? nagrade "Orange" za nove pisce.

Kate Mosse, jedna od utemeljiteljica i počasna direktorica nagrade "Orange" nada se "da će ova uzbudljiva nova nagrada, koja će se dodjeljivati usporedo s glavnom nagradom, poticati i podupirati rad romanopisaca i autora kratkih priča na počecima njihovih karijera".

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više