Obljetnica oslobođenja "Peruče"

U POVODU obljetnice oslobođenja hidroelektrane i brane "Peruče" od srpske okupacije rodbina, suborci i predstavnici HE "Peruče" i hrvatačke općine položili su vijence i zapalili svijeće na grobu u oslobađanju poginulog Ante Buljana i kod spomenobilježja osloboditeljima uza samu branu.

"Peruču" i sva okolna naselja u sadašnjoj hrvatačkoj općini 28. siječnja 1993. oslobodile su postrojbe Hrvatske vojske: 126. brigada i 16. domobranska pukovnija, a u akciji je poginuo Ante Buljan, pripadnik 126. brigade.

Srpski je agresor taj važni hidroenergetski objekt i cijelo područje hrvatačke općine držao pod okupacijom od sama početka Domovinskog rata, a prije nego je protjeran s "Peruče", uspio je aktivirati u brani postavljenih 30 tona eksploziva, a tada je u akumulaciji bilo više od 500 milijuna prostornih metara vode. Brzom i uspješnom intervencijom inženjeraca HV-a, djelatnika HEP-a i sinjskih građevinara, koji su unaprijed pripremili potrebne strojeve, katastrofa je spriječena premda su brana i rasklopno postrojenje teško oštećeni.

Odmah nakon toga počela je potpuna obnova brane koja je sada viša za dva metra, pa je i obujam jezera povećan za 25 milijuna prostornih metara vode, na 565 milijuna.

Pročitajte više