OBLJETNICA SRIJEMSKIH MUČENIKA - KARDINAL TETTAMANZI PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup milanski kardinal Dionigi Tettamanzi predvodio je danas euharistijsko slavlje u Srijemskoj Mitrovici u čast proslave 1700. obljetnice svetih srijemskih mučenika.

U misnom slavlju sudjelovali su mnogobrojni visoki crkveni dužnosnici, među kojima predsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, gotovo svi hrvatski nadbiskupi i biskupi, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, biskupi susjednih zemalja, grkokatolički egzarh Đura Đuđar, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i izaslanik patrijarha vladika bački Irinej i vladika srijemski Vasilj.

U misnom slavlju sudjelovalo je više od 200 svećenika đakovačko-srijemske i subotičke biskupije, u nazočnosti oko 10 tisuća hodočasnika, među kojima i velik broj grkokatoličkih vjernika.

U ime domaćina nazočne je pozdravio biskup đakovački i srijemski Marin Srakić, a zatim je pročitan brzojav pape Ivana Pavla II. upućen u prigodi tog jubileja.

U propovjedi kardinal Tettamanzi je zahvalio biskupu Srakiću na pozivu na proslavu jubileja koji je povezan s likom sv. Ambrozija, milanskog biskupa, koji je u drevnom Sirmiumu stolovao u 4. stoljeću, u teškim trenutcima za vjerski život te pokrajine. Kardinal je rekao da su srijemski i panonski mučenici dali život Bogu, tako da njihovom krvlju zasvijetli kršćanska istina i ljubav prema Kristu i njegovoj Crkvi. Dodao je da je obveza Crkve spominjati mučenike odnosno da je to duboka potreba naše vjere, na što je više puta pozivao Sveti Otac, a posebno u proslavi velikog jubileja 2000. Mučeništvo, rekao je Tettamanzi, ima izvanrednu snagu za Crkvu, za plodnost milosti i svetosti.

U isto vrijeme Papa nas podsjeća da mučeništvo ne shvaćamo kao događaj koji pripada prošlosti, nego kao događaj koji neprestano prati život Crkve. Spomen na mučeništvo obvezuje da ne zaboravimo bitnu stranu kršćanskoga života, a vjera i ljubav prema Kristu nisu prave ako ga ne slijedimo na putu Križa, poručio je u propovijedi kardinal.

Mučenici u povijesti Crkve pa i srijemski i panonski ohrabruju nas da se ne bojimo ničega i nikoga, nego da se hrabro sučelimo sa svim teškoćama i napastima kojima se vjernike želi skrenuti s puta ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku, naglasio je, uz ino, milanski nadbiskup. Dodao je da se kao vjernici moramo boriti i protiv vlastite sebičnosti, grčevita traženja vlastita blagostanja i neosjetljivosti na teško siromaštvo drugih oko nas.

(Hina) atod ymc

Pročitajte više