Obnovljeni prosvjedi u nekoliko gradova na Kosovu

NEKOLIKO desetaka Albanaca u četvtak se sukobilo sa snagama reda u Kosovskoj Mitrovici kada su pokušali ući u policijsku zonu pored mosta na rijeci Ibar koji dijeli grad na sjeverni srpski i južni albanski dio.

Kako javlja Radio Kosovo, pripadnici specijalnih postrojbi kosovske policije i francuske žandarmerije bacili su suzavac prema prosvjednicima koji su se zatim uputili prema pravoslavnoj ckrvi koja se nalazi na jugu grada Mitrovice. Skupina od desetak demonstranata je ušla u dvorište crkve i podmetnula požar. Pripadnici KFOR-a potom su bacili suzavac a demonstranti su se povukli.

Zbog blokade ceste Priština-Skoplje kod srpske enklave Čaglavica i u Prištini, odnosno u mjestu Veternik nadomak Prištine, demonstrira više stotina Albanaca a pojedini demonstranti su kamenovali pripadnike KFOR-a i policije UNMIK-a.

U središtu Prištine je prosvjede danas organizirala Unija studenata sveučilišta u Prištini u znak solidarnosti sa žrtvama jučerašnjih prosvjeda. Prosvjedovalo se i u Peći, Uroševcu, Đakovu i Prizrenu. Vijesti iz Prizrena govore da je srpsko naselje zvano Podkalaja cijelo u plamenu. Radio Kosovo javlja kako je teško stanje i u Obiliću, gdje je spaljeno desetak srpskih kuća. U Đakovici je kasno sinoć spaljena pravoslavna crkva i nekoliko srpskih kuća.

Pročitajte više