OD 29. OŽUJKA U IRSKOJ ZABRANJENO PUŠENJE NA SVIM RADNIM MJESTIMA

Nakon što 29. ožujka u Irskoj na svim radnim mjestima stupi na snagu zabrana pušenja, irska vlada očekuje glasno negodovanje zbog svojega plana.

Irska će postati prva zemlja EU-a koja ima takav propis zbog kojega su neki promatrači već rekli da se "Irska pretvara u malu Ameriku".

Odluka je donesena nakon što je po narudžbi zdravstvenih vlasti i ureda za nadzor prometa duhanskih proizvoda provedeno istraživanje o utjecaju pasivnoga pušenja.

Izvještaj tvrdi da nepušačima treba zakonska regulativa koja će ih zaštititi od štetnog utjecaja pasivnog pušenja i zato autori izvještaja traže zabranu u svim radnim sredinama Irske, pa i u pubovima, barovima i restoranima.

Irska vlada tako ide korak dalje od vlastitoga prijedloga od studenoga prošle godine kad je najavljena zabrana u restoranima i pubovima gdje se poslužuje hrana.

Vlada je od 30. listopada prošle godine pokrenula kampanju pod nazivom "Svaka vam cigareta šteti". Kampanja je najavljena kao prvi "sustav telefonske podrške" pušačima koji se žele ostaviti cigarete. Svi mogu nazvati, anonimno i po mjesnoj tarifi, i dobiti savjete o tome kako prestati pušiti, zajedno s besplatnim informativnim paketom i uputama o najbližem centru za odvikavanje.

Prema službenim podacima, duhan je u Irskoj glavni uzročnik smrti koja se mogla spriječiti: svake godine od bolesti izazvanih duhanskim dimom prerano umre šest tisuća ljudi.

Taj je izvještaj naručen nakon što se otkrilo da su zaposlenici u uslužnim djelatnostima izloženi pasivnom pušenju u 30 posto većoj opasnosti od bolesti srca nego nepušači. Autori studije pokazali su da je i opasnost od raka pluća u pasivnih pušača 90 puta veća nego opasnost da taj rak dobiju od azbesta u zgradi.

I ministar zdravstva Micheal Martin i sindikat zaposlenika u barovima "Mandate" svoju upornost obrazlažu zabrinutošću zbog utjecaja pasivnog pušenja na osoblje u ugostiteljstvu.

Nasuprot njima, federacija irskih ugostitelja tvrdi da će totalna zabrana biti neprovediva, a da ventilacijski sustavi djelotvorno uklanjaju dim. Ugostitelji su inzistirali na raspravi kako bi se pronašlo "realno rješenje za zaštitu zdravlja i sigurnosti osoblja i gostiju".

Jedan je njihov glasnogovornik tada govorio za irski tisak: "Dva su tipa gostiju: pušači i nepušači. U nekom budućem zakonu treba uzeti u obzir potrebe obiju skupina".

Ministar zdravstva Martin ispočetka nije dopuštao mogućnost uvođenja iznimaka u propis o zabrani, ali je s vremenom popustio.

Zbog naknadnih ustupaka vlada je morala odgoditi primjenu propisa iako je prvo bilo planirano da zabrana krene od 26. siječnja 2004.

Od 29. ožujka zabrana pušenja u svim radnim prostorima ne odnosi se na spavaće sobe hotela, prenoćišta i apartmana za iznajmljivanje, zatvore, ustanove Sv. Patrika, policijske postaje i policijski pritvor, staračke domove, hospicije, samostane, središnju duševnu bolnicu, psihijatrijske bolnice, studentske domove i zgrade u kojima žive predavači.

Udruga zaposlenika u zatvorima već je zatražila pravni savjet u vezi s iznimkom koja se odnosi na zatvore. Glasnogovornik te udruge Nigel Mallen rekao je za Irish Times da je udruga razočarana što "zaposlenici u zatvorima neće imati istu razinu zaštite zdravlja kao drugi radnici".

Ured za nadzor prometa duhanskih proizvoda zajedno s ministrom za zdravlje i djecu organizirat će i konferenciju o pušenju tijekom irskoga predsjedanja Europskom unijom. Konferencija će se održati u Limericku 17. i 18. lipnja, a cilj joj je razmatranje politike nadzora duhanskih proizvoda u Europskoj uniji.

(Hina) xvm ynab

Pročitajte više