Odbor za proračun podržao predloženi rebalans proračuna bez ikakve rasprave

SABORSKI Odbor za financije i državni proračun, matično radno tijelo za rebalans državnoga proračuna, popodne je bez ikakve rasprave, podržao izmjene koje je u temeljnom financijskom dokumentu države predložila Vlada.

Predsjednik Odbora Šime Prtenjača bezuspješno je pokušavao motivirati zastupnike da iznesu mišljenje o predloženom rebalansu, no i vladajući i oporbeni zastupnici ostali su - nijemi.

Očito se argumenti čuvaju za sutrašnju raspravu, ustvrdio je Prtenjača, a Mato Crkvenac (SDP) više za sebe dodao pa, sve je i tako jasno.

Prema Vladinu prijedlogu, rebalansom bi se proračunski prihodi povećali za 2,8 milijardi kuna, a rashodi za nešto više od 1,9 milijardi kuna, navela je državna tajnica Ministarstva financija Martina Dalić.

Manjim rastom rashoda, u odnosu na prihode, omogućit će se sporije zaduživanje i pad deficita (sa 6,2) na 4,5 posto BDP-a.

Na rashodovnoj strani najznačajniji dio - 1,2 milijarde kuna namijenjeno je Hrvatskim željeznicama.

Prihodovnu stranu, očekuje Vlada, napunit će veće trošarine na cigarete i automobile, te neporezni prihodi, poput dividende HT-a.

Glasovima članova saborske većine, ali uz oštre kritike oporbenih članova, predložene izmjene u ovogodišnjem državnom proračunu, podržao je Odbor za poljoprivredu i šumarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede, a upravo je to zanimalo Odbor, rebalansom ostaje prikraćeno za 39 milijuna kuna - smanjuju se sredstva namijenjena za projekt navodnjavanja, uređenja zemljišta, zaštite zdravlja životinja itd.

Nedopustivo je to smanjenje, poručila je oporba, podsjećajući da je neke od projekata za koje reže sredstva, primjerice, navodnjavanje, Vlada nazvala strateškim.

Predloženi rebalans, te prateći zakon o njegovu izvršenju, podržao je i saborski Odbor za turizam.

Pročitajte više