OESS: Crna Gora mora odbaciti pravilo o 50 posto izlaska na izbore

NAKON neuspjelih crnogorskih predsjedničkih izbora zbog neodaziva dovoljnog broja birača, međunarodni promatrači u ponedjeljak su pozvali na odbacivanje pravila o 50postotnom izlasku na izbore.

Istodobno su kritizirali i glavni crnogorski oporbeni blok zbog bojkota izbora. Njihov čin, kako su rekli, ´potkopao je demokratski proces, onemogućivši biračima da pokažu svoj izbor´, što je doprinijelo neuspjehu izbora zbog premalog broja birača.

Na izbore je izašlo oko 46 posto birača, a prema Zakonu o izboru predsjednika izbori su valjani ako na njih iziđe 50 posto plus jedan građanin.

Promatrači su sličnu primjedbu uputili i Srbiji, gdje su do sada također održana dva neuspjela izbora za predsjednika. ´Mogućnost beskonačnog ponavljanja izbora potiče na bojkot te povećava opasnost od produljenja političke nestabilnosti´, ocijenio je šef lokalnog ogranka OESS-a Nikolaj Vulkanov.

´Država mora donijeti zakon prema kojemu će se izborni proces morati okončati u određenom vremenskom razdoblju´, kazao je.

(Hina) mh br

Pročitajte više