OESS zabrinut zbog slabog odaziva na izborima za manjine u RH

MISIJA Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izrazila je zabrinutost slabim odazivom birača na izborima za vijeća nacionalnih manjina održanim u nedjelju, te pozvala hrvatsku Vladu da organizira dodatne izbore u područjima gdje izbori nisu održani.

Vođa misije OESS-a veleposlanik Peter Semneby ocijenio je da su izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama bili dobro organizirani, ističući međutim da bi "slab odaziv birača mogao negativno utjecati na legitimitet izbora".

"Tražimo od hrvatske Vlade da organizira dodatne izbore u područjima gdje izbori nisu održani te da pomognu manjinskim udrugama kako bi se osigurao veći odaziv birača sljedeći puta", kazao je Semneby u objavljenom priopćenju, dodajući da se manjinama treba pružiti više vremena za pripremu izbora.

OESS podsjeća da su izbori održani za manje od polovice od 470 vijeća.

Izvješća nevladine organizacije GONG koja je pratila izbore, dodaje OESS, potvrđuju mišljenja Misije.

"Izbori su ključni korak u primjeni ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, usvojenog u prosincu prošle godine, koji su pozdravili OESS, EU i druge međunarodne organizacije", podsjeća se u priopćenju OESS-a.

"Vlada bi trebala poduzeti hitne korake u provedbi lokalnih i regionalnih izbora, koji su prvotno trebali biti održani do 23. ožujka, kako bi se osigurala adekvatna nazočnost predstavnika manjina u lokalnim i regionalnim vlastima, kao što to predviđa ustavni zakon o pravima nacionalnih manjnia", kaže na kraju priopćenja Semneby.



(Hina) nab br

Pročitajte više