Opasnost od potresa: Jadranu u sljedećim godinama prijeti razoran potres

"U ZALEĐU Jadrana od Crne Gore do Rijeke mogući su potresi preko šest stupnjeva Rihterove ljestvice, a dugo ih tu nije bilo, tako da ovo gomilanje slabih potresa može biti najava budućih jačih. Oni bi se mogli dogoditi u narednih nekoliko godina", najavila je Slavica Radovanović, ravnateljica Republičkog seizmološkog zavoda Srbije. Iako područje Balkana ne spada u seizmički visokoaktivna područja, u sljedećim su godinama ovdje mogući jači potresi, rekla je Radovanović i dodala da je to posebno moguće očekivati nakon razornog potresa koji je pogodio područje oko grada L’Aquilla u Italiji.

>Potres u Čileu poremetio Zemljinu rotaciju i skratio dan

Radovanović je dodala da je na Kosovu i Metohiji u 2002. godini zabilježen potres jačine 5,3 stupnjeva, a prošle godine se Albanija tresla na 5,7 stupnjeva Richterovih. "Na osnovu rasporeda seizmičnosti u posljednjih godinu dana, vidi se da se u zoni oko Peći i u sjevernoj Metohiji akumulira seizmička energija. Ona bi se mogla osloboditi u narednih par godina, a možda već i ovog proljeća ili ljeta", predviđa Radovanović za Blic i dodaje da se jači potresi mogu očekivati i u Bugarskoj i Rumunjskoj.

Dolazi doba strahovanja od potresa?

Prvo pitanje koje je mnogima na pameti vezano je uz posljedice i snagu potresa, a odgovor leži u načinu gradnje. No, gradnja nije jedini faktor, upozorava mr. sc. Ivo Allegretti iz Seizmološke službe Republike Hrvatske. "Puno faktora igra ulogu. Jedno je dubina potresa. Nije svejedno je li potres na dva ili 52 kilometra dubine. Drugi bitan faktor je središte potresa i udaljenost od naseljenih mjesta. Da je potres udario usred oceana, nitko ne bi poginuo od samog potresa, možda eventualno od tsunamija", rekao je mr. Allegretti za Index.

Mr. Allegretti je naglasio da nema mjesta panici jer su potresi magnitude 7,0 ili veći kroz povijest su relativno konstantni. Godišnje se na globalnoj razini zabilježi oko 20.000 potresa, ili oko 50 dnevno, a za svaku se godinu očekuje oko 17 jakih potresa i jedan iznimno jak (jači od 8,0 stupnjeva).

Mr. Allegretti također je odbacio spekulacije o dolasku "novog doba". "Lako je reći da nije zabilježeno, ali takve stvari treba provjeriti. Ljudi oduvijek pokušavaju razriješiti problem učestalosti potresa ili ga definirati kako bi potrese mogli prognozirati. Radi se o kompleksnoj znanosti u koju je teško ući ovako sa strane i to je vjerojatno razlog mnogih neutemeljenih briga", zaključio je.

Pročitajte više