Opći štrajk paralizirao Grčku

Dvadesetčetverosatni opći štrajk organiziran na poziv sindikalnih središnjica paralizirao je u srijedu javni i privatni sektor diljem zemlje, napose zračni i pomorski promet.

Poziv za štrajk uputile su moćna Glavna konfederacija grčkih radnika (GSEE, 600.000 članova) i Savez dužnosnika (Adedy, 200.000 članova), pošto je vlada odbila da 11. svibnja, dan na koji se trebala prenijeti proslava 1. svibnja, proglasi neradnim danom.

Dvije grčke zrakoplovne tvrtke Olympic Airlines i Aegean Airlines imaju samo jedan let za svako odredište, a zračni bi promet trebao biti prekinut od 9.00 do 13.00 sati po GMT-u zbog obustave rada kontrolora leta.

Javni prijevoz u Ateni bio je gotovo paraliziran, brodovi su ostali u lukama, dok je Korintski kanal zatvoren na 24 sata.

Nije izišao nijedan dnevni list, škole ne rade, kao ni upravne službe, banke, bolnice, državni operater za telekomunikacije OTE i distributer električne energije. U zemlji je bilo nekoliko prekida u dopremi struje.

Dvije sindikalne središnjice zatražile su u peticiji da se donesu mjere za suzbijanje nezaposlenosti i troškova života, za povećanje mirovna, kao i za održavanje referenduma o europskom ustavu koji je prihvaćen u parlamentu 19. travnja.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više