Orban se nada da će paraliza oporbe trajati do izbora novog predsjednika Mađarske

Foto:FaH
 
NA VLASTI od 2010., mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak će na čelo države najvjerojatnije uspjeti ponovno progurati svog suradnika, godinu dana prije parlamentarnih izbora na kojima se prema sadašnjem odnosu snaga ponovno može nadati pobjedi.
 
Ujedinjenje oporbe
 
Iako ponovni izbor šefa države Janosa Adera nije pod znakom pitanja jer se predsjednik bira u parlamentu gdje Orbanov Fidesz ima dovoljno glasova, bit će to ipak jedinstvena prilika da se mađarska lijeva oporba ujedini iza jednog kandidata.
 
Laszlo Majtenyi, 66-ogodišnji pravnik, bit će jedini protukandidat Janosu Aderu.
 
"To nije bezopasno jer pokazuje da se mogu udružiti iza jednog kandidata, čak i ako se ne vole", rekao je o oporbi Csaba Toth, analitičar s instituta Republikon.
 
Majtenyi je nedavno rekao kako mu je motivacija da se natječe za predsjednika želja da ponovno živi u ustavnoj državi.

Protiv diskriminacije i korupcije
 
On predstavlja tolerantniju struju i borit će se protiv diskriminacije i korupcije, kaže Ferenc Gyurcsany, vođa Demokratske koalicije.
 
Majtenyija je kandidirala Socijalistička stranka a na zajedničkoj konferenciji za novinare polovicom veljače koju je održao s vođom socijalista Gyulom Molnarom predsjednički kandidat je rekao da mnogi u Mađarskoj žele tolerantniju državu koja se drži demokratskih vrijednosti, gdje su slobodni izbori šansa da se promijeni vlada i gdje su prioriteti borba protiv korupcije i siromaštva.
 
Predsjednika Mađarske bira parlament svakih pet godina.
 
Iako će zbog broja zastupnika u parlamentu Ader gotovo sigurno dobiti povjerenje, pitanje se postavlja je li ljevica sposobna isto se tako ujediniti i pred parlamentarne izbore 2018.
 
Paraliza oporbe
 
Politički novinar Peter Petoe ne vjeruje u takvo okupljanje, previše je podjela i osobnih ambicija, smatra on.
 
Orbanova dugovječnost temelji se na nedostatku alternative i paralizi oporbe, kaže analitičar Peter Kreko s instituta Political Capital.
 
Ipak, referendum održan prošle godine o europskim migrantskim kvotama koji nije bio pravovaljan jer je na njega izašlo manje od 50 posto birača pokazao je da Orban nema potporu kolikoj se nadao.
 
Ako lijeva oporba ne uspije stvoriti ujedinjenu frontu, oporbu vladajućem Fideszu na izborima 2018. utjelovit će ekstremna desnica Jobbik, upozorava analitičar Csaba Toth.

Pročitajte više