OSIJEK: HRVATSKI PROPISI O LOVSTVU USKORO ĆE SE USKLADITI S PROPISIMA EU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izrađuje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lovu, vezan uz usklađivanje s propisima Europske unije, izvijestio je pomoćnik ministra Ivica Grbac na današnjem okrugom stolu u Osijeku pod nazivom "Lovstvo Hrvatske pred prilagodbom EU". Okrugli stol održan je u sklopu Sajma lova i ribolova Osječkobaranjske županije "Salori".

Pomoćnik ministra Ivica Grbac istaknuo je da će se, među ostalim, poboljšati zaštita divljači i njezinih staništa, gospodarenje i ulaganje u divljač i lovišta.

Kako je dodao, pretpostavlja se da će o izmjenama i dopunama Zakona Hrvatski sabor glasovati krajem ove godine.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđen je osnutak državne lovočuvarske službe, zatim uvođenje posebnih markica za označavanje odstrijeljene krupne divljači i vođenje evidencije u veterinarskim ustanovama o izdanim potvrdama o zdravstvenoj ispravnosti divljači.

Lovstvo kao sport, rekreacija i gospodarska djelatnost s važnom zadaćom očuvanja prirode, prirodnih staništa i divljači dio je globalizacijskih procesa, te se "ne može i ne smije odupirati promjenama", rekao je Ivica Grbac.

Istaknuo je da je Hrvatska od godine 1990. učinila mnogo kako bi sredila svoje zakonodavstvo vezano uz lov, te da ga je već znatno uskladila sa zakonodavstvom Europske unije.

Predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza general Đuro Dečak podsjetio je kako proces prilagodbe i usklađivanja zakonskih akata vezanih uz lovstvo s europskim nije ni upitan ni sporan, no, dodao je, "ne treba pod svaku cijenu prihvaćati ono što Europa ima u svojem zakonodavstvu ako je to u našemu već dobro riješeno".

Hrvatsko lovstvo ima dugu tradiciju. Hrvatska je zemlja u svijetu poznata po prirodnim ljepotama i bogatstvu divljači, a to se posebno odnosi na lovni i ribolovni potencijal Slavonije i Baranje, rekao je general Dečak.

Sajam lova i ribolova Osječko-baranjske županije "Salori" održava se od 1. do 4. travnja pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Osječko-baranjske županije i Osijeka, a organizirali su ga Lovački savez Osječko-baranjske županije i Savez športskih ribolovnih udruga Osječko- baranjske županije.

(Hina) xvs ysp

Pročitajte više