Osijek: Otvorena izložba fotografija "Židovski Beč"

U OSIJEČKOJ Galeriji likovnih umjetnosti večeras je otvorena izložba fotografija "Židovski Beč" autora Janosa Kalmara, madžarskog fotoreportera koji od 1956. živi u Austriji.

Izložba je postavljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba te Hrvatsko-austrijskim društvom iz Osijeka.

Izložba je tematski podijeljena u sedam skupina: židovski Beč, rani tragovi, znanost i umjetnost, sjećanja i spomen, muzeji i kolekcionari, sadašnjost te okolica Beča, a prikazuje život i razvoj židovske zajednice u Beču od njezinih početaka do danas, kazala je, otvarajući izložbu, kustosica osječke Galerije i predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Branka Balen.

Po njezinim riječima Židovi u Beču žive još od 12. stoljeća. Nakon holokausta u 2. svjetskom ratu njihova se zajednica s više 100.000 ljudi smanjila na oko 7000, ali unatoč tomu danas u Beču imaju svoje škole, vrtiće i druge kulturne ustanove.

Autor teksta uz fotografije je Alfred Stalzer, glasnogovornik bečkoga Židovskog muzeja. Popratno predavanje održao je predavač na zagrebačkom i bečkom sveučilištu dr. Viktor Žmegač.

Pročitajte više