Osijek: Smanjuje se nezaposlenost u županiji

U Osječkobaranjskoj županiji prošle su godine prosječno mjesečno evidentirane 32.482 nezaposlene osobe, što je za 2,9 posto manje nego 2003., a riječ je i o najnižem prosječnom broju nezaposlenih osoba u toj županiji od 2000. godine, istaknuto je na današnjoj sjednici Županijskoga poglavarstva.

Prema podacima osječke Područne službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, na kraju prošle godine u toj su županiji evidentirane 86.584 zaposlene osobe, što je 0,8 posto više u odnosu na kraj prosinca 2003. godine.

Kako je rečeno, Osječko-baranjska županija po ukupnom broju nezaposlenih osoba (32.941 osoba na kraju prošle godine) treća je u RH, iza Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba. Iznesen je i podatak da je ta županija na 3. mjestu po broju zaposlenih programima aktivne politike zapošljavanja Vlade RH, te je prošle godine na taj način zaposleno 2248 osoba, a ukupno su od početka provođenja tih mjera u ožujku 2002. - 6463 osobe.

U raspravi je istaknuto kako ohrabruju trendovi povećanja zaposlenosti, a župan Krešimir Bubalo izrazio je uvjerenost da bi se ove godine mogla prijeći brojka od 90.000 zaposlenih te da broj nezaposlenih može biti i manji od 30.000 osoba, čime bi se, uz nastavak poticanja malog i srednjeg poduzetništva, stekli preduvjeti za povećanje domaćeg bruto proizvoda po stanovniku u županiji.

(Hina) xivuc ydd

Pročitajte više