Oštetio tvrtku za 3,2 milijuna, a proračun za 4,6 milijuna kuna

ZAGREBAČKA policija, odnosno njezin Odjel za gospodarski kriminal, dovršio je kriminalističku obradu nad 37-godišnjakom kojega sumnjiči da je 2002., kao direktor jedne zagrebačke tvrtke, gospodarskim zlouporabama oštetio tu tvrtku za 3,2 milijuna kuna, a državni proračun, zbog neplaćanja PDVa, poreza na dohodak i prireza, za 4,6 milijuna kuna.

Iako u policiji nisu htjeli reći o kojoj je tvrtki riječ, neslužbeno se doznaje da se radi o zagrebačkoj tvrtki "Last ing", kojoj je osumnjičeni bio direktor, dakle jedina odgovorna osoba za potpisivanje obračunskih čekova s njezina računa, od siječnja do srpnja 2002.

Policija ga sumnjiči da je putem službene kartice na bankomatima podigao 3.208.944 kune koje nije koristio za poslovanje tvrtke niti ih vratio na njezin račun, koji je zbog nepodmirenih obveza blokiran.

Tereti ga se i da je, prodajući robu i izdavajući račune kupcima s izdvojeno iskazanim PDV-om, Poreznoj upravi podnio lažne prijave PDV-a temeljem kojih nije vršio plaćanja, već samo iskazivao razliku za povrat PDV-a.

Poreznoj upravi nije podnosio prijave PDV-a, iako je to kao porezni obveznik bio dužan učiniti, pa je utajio 2.381.649 kuna, a kako na ranije navedeni iznos od 3,2 milijuna nije obračunao i uplatio porez na dohodak i prirez na taj porez od nesamostalnog rada u iznosu od 2.257.776 kuna, ukupno je oštetio državni proračun za 4.639.424 kune, tvrde u zagrebačkoj policiji.

Osim za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, tereti ga se i za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga jer nije vodio poslovne knjige niti sastavljao temeljne financijske izvještaje i godišnje izvješće.

Također, kažu u policiji, nije vodio knjigovodstvo u skladu sa Zakonom o PDV-u, i to knjigu primljenih i izdanih računa, te je tako Poreznoj upravi onemogućio uvid u poslovanje tvrtke.

Protiv osumnjičenog policija je podnijela posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Pročitajte više