OTKRIVEN GEN KOJI UZROKUJE PRETILOST

Anomalija gena GAD 2 povećava rizik od pretjerane debljine, jer istodobno djeluje na prehrambene navike i na proizvodnju inzulina, hormona koji se izlučuje kod uzimanja hrane, kaže se u najnovijem francuskoengleskom istraživanju. L

"Rezultati istraživanja otvaraju nove terapijske mogućnosti u sprječavanju i liječenju pretilosti", tvrde istraživači.

Istraživanje koje je predvodio profesor Philippe Froguel (CNRS-Pasterov institut u Lilleu i Imperial College u Londonu) obuhvatilo je 575 pretilih i 646 nepretilih Francuza.

Pretilost pogađa više od tristo milijuna osoba u svijetu, a u spoju s nedovoljnim kretanjem povećava rizik od šećerne, kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Gen GAD 2 koji je smješten na kromosomu br. 10 pomoću enzima ubrzava stvaranje kemijskog prijenosnika GABA (gama-amino-maslačna kiselina) koja potiče apetit djelujući na hipotalamus. GABA utječe i na ovisnost o alkoholu i o anksioliticima kao što je valium.

"Ne može se samo genetikom protumačiti nagli porast broja pretilih osoba u svijetu, ali može dati bitne podatke za prevenciju i liječenje", komentira Froguel.

"Genetskoj se anomaliji može pripisati odgovornost za 10 posto pretjerane gojaznosti (primjerice, više od stotinu kilograma za visinu od 1,65 m), koja pogađa 1 posto Francuza i 5 posto Amerikanaca, kazao je.

"Otkrivanje tog gena omogućit će da se sljedećih godina radi na istraživanju rizika od pretilosti u djece, kako bi se poduzele mjere prevencije", dodao je.

Povrh toga, anormalni gen utječe na izlučivanje inzulina, hormona koji se izlučuje pri uzimanju hrane, a služi za skladištenje šećera u krvi i za slanje poruke o sitosti na koju se pretili organizam često oglušuje", rekao je.

Radi nastavka istraživanja, napose u svezi s pretjeranom debljinom u djece, CNRS traži petsto francuskih obitelji s jednim ili više djece s prekomjernom težinom.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više