OTKRIVEN PROTEIN KOJI SPRJEČAVA RAZMNOŽAVANJE HIV-A U MAJMUNA

Istraživači su otkrili protein koji može spriječiti umnažanje virusa HIVa u majmuna, što bi moglo pružiti nove mogućnosti u borbi s tom bolešću, premda protein nije toliko djelotvoran u sprječavanju širenja virusa kod čovjeka, tvrdi se u istraživanju koje je objavljeno u srijedu.

"Otkriće blokirajućeg čimbenika HIV-a otvara nove mogućnosti za djelovanje u početnoj fazi infekcije, prije nego što se virus raširi", komentirao je dr. Anthony Fauci iz američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID) koji je financirao istraživanje objavljeno u britanskom časopisu Nature.

"Takva su temeljna otkrića odskočna daska za buduća poboljšanja u liječenju AIDS-a", dodao je isti izvor u svezi s radovima koje predvodi dr. Joseph Sodroski.

"Dosad smo puno doznali o tome kako HIV prodire u stanice, a odnedavno znamo više o uznapredovalim stadijima životnog ciklusa virusa, kada ovaj napušta stanicu. No etape između ulaska virusa i preobrazbe virusnog RNK-a u DNK još su bile nepoznanica", kazao je Sodroski.

Ključna etapa tog procesa je gubitak omotača koji štiti gene virusa. Taj se omotač mora raspasti kako bi HIV mogao svoje gene utisnuti u DNK stanice domaćina i početi se umnažati.

Otkriće proteina omogućit će da se shvati kako virus gubi omotač. Protein koji je dobio naziv TRIM5-alpha prvi je protein koji može usmjeriti svoje djelovanje na omotač HIV-a i spriječiti njegov raspad, a time i umnažanje virusa.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više