Otmičari postavljaju nove uvjete za oslobađanje talijanskih taoca

OTMIČARI trojice Talijana u Iraku izjavili su u poruci da neće taocima učiniti nikakvo zlo pod uvjetom da Rim pokuša postići oslobađanje zatočenika koje drže kurdske stranke, izvijestila je u subotu katarska satelitska tvpostaja AlJazira.

Otmičari, koji sebe nazivaju "Zelena brigada", tvrde u poruci da neće "učiniti zlo taocima" ako talijanska vlada prihvati taj uvjet, tvrdi isti izvor.

Vjerodostojnost poruke nije se mogla odmah utvrditi.

Otmičari vjerojatno traže oslobađanje islamističkih ekstremista koji su u rukama dviju velikih kurdskih stranaka Demokratske stranke Kurdistana (PDK) i Domoljubnog saveza Kurdistana (UPK).

U ponedjeljak je arapska satelitska televizija Al-Arabija objavila da je dobila priopćenje i videosnimku koju je načinila ista skupina, na kojoj su taoci još živi.

No sve su političke stranke i sindikati u Italiji osudili i odbacili ucjenu otmičara, a obitelji talaca traže da se njihov potez ne politizira.

Otmičari su ubili jednog talijanskog taoca jer su ga, kako sami kažu, htjeli kazniti što je premijer Silvio Berlusconi odbio povući 3.000 talijanskih vojnika koji su u Iraku raspoređeni od ljeta 2003.

Pročitajte više