Otvorena istraga protiv petorice časnika JNA zbog granatiranja Osijeka

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Osijeku donio je jučer rješenje o provedbi istrage nad petoricom časnika tzv. JNA zbog sumnje da su počinili kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestio je danas glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku i zamjenik predsjednika Miroslav Rožac.

Istraga je pokrenuta protiv pukovnika Bore Ivanovića, potpukovnika Dušana Lončara, kapetana I. klase Budimira Popadića, kapetana Ilije Dekića i kapetana Milomira Milosavljevića, a na osnovi istražnog zahtjeva županijskoga državnog odvjetnika Davora Petričevića 30. siječnja.

Oni se osnovano sumnjiče da su kao oficiri XII. proleterske mehanizirane brigade bivše JNA izdavali zapovijedi i rukovodili topničkim napadima na civilne ciljeve u Osijeku i okolici od lipnja 1991. do svibnja 1992.

Pritom je smrtno stradalo 87 i ozlijeđeno 156 civila. Njihovi postupci bili su protivni odredbama Dupunskih protokola Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava nemeđunarodnih i međunarodnih oružanih sukoba iz 1949., izvijestio je Rožac.


Dodao je kako će se u tijeku istrage ispitati predloženi svjedoci i oštećenici te da će se provesti sva potrebna vještačenja i drugi oblici istrage.

U istražnom zahtjevu županijskoga državnog odvjetnika Petričevića među ostalim se navodi kako su osim pogibije i ranjavanja civila nanesene i velike materijalne štete na civilnim, zdravstvenih, sakralnim i ostalim objektima.

Svi osumnjičenici su iz okupirane Tenje, s poligona "C" i drugih mjesta na okupiranu području u blizini Osijeka zajednički i po dogovoru izdavali zapovijedi podčinjenim časnicima i vojnicima da iz različitih vrsta oružja pucaju po Osijeku i drugim neokupiranim naseljima uz crtu razdvajanja s Hrvatskom vojskom.

Županijski odvjetnik je za osumnjičenike predložio pritvor i raspisivanje tjeralice jer su u bijegu.

Pročitajte više