Otvorena izložba fotografija "Lica" Marije Braut

JEDNA od vodećih hrvatskih umjetničkih fotografa Marija Braut predstavila se večeras izložbom portreta "Lica" u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Umjetnica je iz svojeg 35-godišnjeg bavljenja fotografijom, kako je istaknuto na otvorenju, izložila 99 znanih i neznanih lica i fotografiju grada Zagreba.

Autorica izložbe Dubravka Osrečki-Jakelić naglašava kako se u "Licima" prepoznaju poznate osobe hrvatskoga kulturnog i javnog života, poput Toše Dabca, Drage Ivaniševića, Lovre pl. Matačića, Zvonimira Goloba, Vlade Habuneka, Jure Kaštelana, Antuna Šoljana, Ferdinanda Kulmera te velikog broja glumaca, redatelja, književnika, slikara, glazbenika s kojima je Marija Braut prijateljevala dugo godina.

Osrečki-Jakelić drži kako su ti portreti sugrađana i uspomene iz života i grada Zagreba, dokument vremena i prostora te spoj privatne i društvene stvarnosti.

"Marija Braut i njezina lica komuniciraju pogledima, oči koje svjedoče o suptilnu odnosu fotografkinje i sugovornika dominiraju kadrom i potpomognute bogatstvom sjena često poništavaju tijelo svedeno na polufiguru", ističe se u katalogu izložbe.

Izložba je otvorena do 5. prosinca.

Pročitajte više