OTVORENA IZLOŽBA STOLACA IZ KREATIVNE RADIONICE MUO-A

Izložba 119 stolaca nastalih u kreativnoj radionici Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) otvorena je večeras u tom muzeju u nazočnosti brojnih autora, većinom amatera, u rasponu od tri do sedamdeset godina.

U radionici je bilo 250 sudionika - učenika, umjetnika, kućanica, povjesničara umjetnosti, sudaca - koji su na starim i potrganim stolcima stvarali vlastita umjetnička djela. Stolce su dorađivali materijalom, često pronađenim na otpadu - žicama, kartonom, kartonskim cijevima, užadima, stakalcima, papirom.

Po riječima voditeljice radionice Maline Zuccon-Martić izložba nije odabir najboljih radova, već su izloženi svi stolci koji su u tijeku radionice bili dovršeni.

Zuccon-Martić drži da je radionica bitna zbog svoje poučne zadaće, zato što su na projektu zajedno radili profesionalci i amateri i zato što je približila publiku muzejima.

Osim stolaca izložene su fotografije s radionice i videozapis s izjavama sudionika.

Dio stolaca ostat će u MUO-u, a dio će biti darovan različitim javnim ustanovama, dječjim bolničkim i knjižničnim odjelima.

Izložba je ostvarena u sklopu europske akcije "Proljeće muzeja" Direkcije francuskih muzeja, u kojoj ove godine na temu "Misteriji i otkrića" sudjeluje 1500 muzeja. Na središnji dan te akcije, 4. svibnja, ulaz u MUO bit će od 10 do 18 sati besplatan.

Izložba je otvorena do 25. svibnja.

Pročitajte više