Ovi izbori mogli bi biti jedan od većih poraza HDZ-a ikad

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL / Sanjin Strukic/PIXSELL / Dusko Marusic/PIXSELL

AKO je vjerovati prvacima HDZ-a, jučerašnji lokalni izbori donijeli su još jednu pobjedu vladajućoj stranci nepravomoćno osuđenoj za pljačku države i naroda.

"Naš rezultat je jako dobar, pobjednički, kada se pogledaju ukupni rezultati, HDZ će ponovo izaći kao stranka koja će u iduće četiri godine imati najviše župana, gradonačelnika i općinskih načelnika", izjavio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u zagrebačkom izbornom stožeru stranke i čestitao svima koji su sudjelovali na izborima te posebno zahvalio sugrađanima koji su dali povjerenje kandidatima HDZ-a i partnera.

>> VIDEO Filipovićev debakl u Zagrebu. Plenković: Naš rezultat je pobjednički

Plenković uvjerava javnost da je HDZ pobijedio

Što se tiče HDZ-ova kandidata u Zagrebu Davora Filipovića, Plenković je naglasio da je on za stranku nova kvaliteta, da se fantastično isprofilirao u kampanji te da su dobili političara pravog formata za velike utakmice.

"HDZ je druga lista na razini Zagreba, što je izrazito dobro, to je nova generacija HDZ-ovih političara u Zagrebu i vjerujem da će oni radom na terenu u sljedećim godinama stjecati više iskustva i nuditi još bolja rješenja za Zagreb", rekao je Plenković.

Spin se nastavio i danas, a u njemu se istaknuo predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić, poznat po svojoj elokvenciji.

>> Bačić: Ovo su jedni od najboljih izbora za HDZ, Hrvatska će opet biti u plavom

Bačić je na konferenciji za medije u Dubrovniku podsjetio kako su rezultati na razini očekivanja HDZ-a i jedni od najboljih uopće za HDZ na lokalnim izborima.

"HDZ je u Zagrebu, gdje nije bio na vlasti već šest mandata, postigao bolji rezultat nego 2017. godine. U Osijeku, gdje nikad nismo imali gradonačelnika, ostvarili smo uvjerljiv rezultat u prvom krugu. U Rijeci smo na razini svojih rezultata, a u Primorsko-goranskoj županiji smo prvi put ušli u drugi krug i bit će doista utakmica u drugom krugu, kao i u Splitu, gdje je razlika svega 3 posto", naveo je Bačić.

HDZ je izgubio Zagreb, a možda će izgubiti i Split

HDZ-ovci se svojski trude uvjeriti javnost da su pobijedili na izborima na kojima im kandidati nisu ušli u drugi krug za gradonačelnika Zagreba i Rijeke, dok je Plenkovićev favorit za Split, Vice Mihanović, u prvom krugu podbacio i dobio manje glasova od Ivice Puljaka, kandidata Centra. Istina, HDZ je i dalje dobio najviše županija, općina i gradova u Hrvatskoj, ali pretežito u onom njenom dijelu koji je ekonomski propao, gubi stanovništvo i nema budućnosti. HDZ je, zapravo, stranka kojoj glasačko tijelo polako, ali sigurno odumire.

Svega je toga svjestan i Plenković, kao i ostatak vrha HDZ-a, što znači da će, da citiramo HDZ-ovog ministra zdravlja Vilija Beroša, sljedeća dva tjedna biti ključna. HDZ je u Zagrebu i Splitu ranjena zvijer, što znači da će biti opasniji i nemilosrdniji nego inače.

Slijede dva tjedna blaćenja Tomaševića

Naime, u Zagrebu je najviše glasova dobio favorit Tomislav Tomašević iz Možemo, čak 45 posto. Izlazne ankete su čak sugerirale da bi Tomašević mogao pobijediti u prvom krugu, no i ovo je rezultat iznad očekivanja. Istovremeno je lista Možemo i koalicijskih partnera odlučno prošla u izborima za Gradsku skupštinu, nadomak su većine, što znači da će Tomašević doista dobiti priliku da u četiri godine pokrene transformaciju i modernizaciju Zagreba. To pak istovremeno znači da će HDZ izgubiti svoje pozicije u Zagrebu, koje je imao zahvaljujući koaliciji s pokojnim Milanom Bandićem, koji je ispravno tvrdio da je posao gradonačelnika Zagreba druga izvršna funkcija u Hrvatskoj. 

HDZ je prethodno igrao na još jednu kandidaturu Milana Bandića, a kada im je iznenadna smrt dugogodišnjeg gradonačelnika pomrsila planove i nakon što ih je odbio menadžer Damir Vanđelić, za gradonačelničkog kandidata su izmislili stanovitog Davora Filipovića koji se u kampanji spektakularno sramotio i završio tek četvrti. 

U drugi krug s Tomaševićem ide na kraju Miroslav Škoro (dobio je tek 12 posto glasova), predsjednik Domovinskog pokreta, koji je najavio prljavu kampanju u kojoj će ljudima “objašnjavati” da je Tomašević ljevičarski ekstremist i strani plaćenik. Škoro je već u izbornoj noći pozvao ostatke Bandićeve ekipe i zagrebački HDZ na suradnju protiv Tomaševića, iako je samo prije nekoliko dana HDZ, zagrebački i nacionalni, proglašavao duboko problematičnom strankom. Dapače, jedan od snažnijih animoziteta koje imamo na političkoj sceni sigurno je onaj između HDZ-a i DP-a; npr. HDZ-ovci i dalje optužuju Škoru da je “doveo” Zorana Milanovića na Pantovčak, dok škoristi Plenkovića opisuju kao odnarođenog agenta globalizma. 

Hoće li se HDZ udružiti sa Škorom protiv Tomaševića?

Bit će zanimljivo što će HDZ odlučiti: prihvatiti Škorin poziv i uključiti se u kampanju huškanja, laganja i blaćenja Tomaševića ili pustiti da se to odvija mimo njih, jer za njih su izbori u Zagrebu formalno završeni. Plenković tu nema dobrih opcija već samo loše: ili će se izložiti nastavku optužbi s desnice da potajno druka za Možemo, ili će se uhvatiti u kolo sa Škorom koji ga je želio maknuti s čela stranke i vlade.

S HDZ-ovom pomoći ili bez, nema sumnje da će Škoro sljedeća dva tjedna iskoristiti za lansiranje niza napada na Tomaševića, a može se očekivati i planirano širenje lažnih vijesti od agencija koje rade na Škorinoj kampanji, kao što je bilo u prvom krugu. Imat će u tome vjerojatno i podršku Bandićevih preostalih struktura u gradskoj upravi, jer je i njima Tomašević najveći neprijatelj, a Škoro je odjednom zaboravio na korupciju i probleme Zagreba, što im također odgovara.

Tomašević kao gradonačelnik Zagreba problem je za HDZ na državnoj razini

HDZ-u u Zagrebu ne odgovara Tomaševićeva pobjeda i zato što se time Možemo pozicionira kao lider opozicije na nacionalnoj razini. Do sljedećih parlamentarnih izbora ima tri godine, što znači da će Tomašević biti u prilici pokazati je li sposoban mijenjati Zagreb na bolje. Ako jest, to će biti veliki politički kapital Možemo za sljedeće parlamentarne izbore, što također znači da će HDZ i stare Bandićeve strukture učiniti sve da Tomaševića opstruiraju.

U svakom slučaju, i Škoro (koji je uvijek lijepo poslovao s Bandićevom gradskom upravom) i bandićevci i HDZ-ovci imaju snažan interes da Tomašević ne pobijedi u drugom krugu - tko zna kakav će se tek onda otkriti prljavi veš u gradskoj upravi - te će u sljedeća dva tjedna učiniti sve, koordinirano ili ne, da to spriječe. Sredstva sigurno neće birati jer nikad i nisu.

Neočekivani pobjednik prvog kruga u Splitu

U Splitu je situacija za HDZ čistija, ali jednako opasna. U prvom krugu najviše glasova je iznenađujuće osvojio Ivica Puljak (26.8 posto), dok je HDZ-ov kandidat Mihanović dobio 23.2 posto. Nitko nije očekivao trijumf Puljaka u prvom krugu, no pokazalo se da je Mihanović, kao i Filipović u Zagrebu, kriminalan kandidat, kao i da je značajnom dijelu Splićana dosta kombinacije HDZ-Kerum koja je vladala gradom.

>> Profesor fizike protiv najvećeg zla u hrvatskoj politici

>> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Mihanovića je naročito kompromitiralo Indexovo otkriće o tome da je plagirao svoj doktorat, ali i njegovi javni istupi u kojima se prema njemu Kerum činio kao Ciceron. Mihanović je u izbornoj noći izjavio da je “dvaput prošao cijeli Split u kampanji” pa nije jasno što bi to novo mogao učiniti u drugom krugu ako mu to već nije pomoglo. Do prvog mjesta u prvom krugu ga nisu doveli ni svi oni lažni profili koji su mu na Facebooku pisali hvalospjeve, kao ni bizarna serija videa u kojima se vozi u autu s drugim HDZ-ovcima. Zato vjerojatno slijedi blaćenje Puljka, u tome je HDZ uvijek bio najbolji.

Drugi krug je referendum o budućnosti Splita

Puljak pak ima šansu pobijediti ako drugi krug pretvori u referendum o budućnosti Splita, što mu zapravo ne bi trebalo biti teško. A ako se to dogodi, znači da će HDZ biti deklasiran u tri od četiri najveća hrvatska grada. Dapače, HDZ je dobro prošao samo u Osijeku, najvećem gradu istočne Hrvatske, gradu koji odumire kao cijela Slavonija i Baranja.

Tu je i negativan trend HDZ-a kada je riječ o rezultatima na lokalnim izborima. 

Gledajući ukupan broj županija u kojima je osvajao najveći broj glasova u prvom krugu, to izgleda ovako: HDZ je 2009. godine u prvom krugu pobijedio u 13 županija, 2013. godine u 12 županija, 2017. godine u 13 županija, dok je sinoć ta brojka iznosila 12 županija. No gledajući po osvojenim županijama u prvom krugu te onim županijama u kojima se išlo u drugi krug, HDZ je u padu. 

>> HDZ u prvom krugu uzeo manje županija nego prije četiri godine

Zabrinjavajući trendovi za HDZ

Sinoć je HDZ u prvom krugu uzeo svega četiri županije, sve slavonske, a vodeći je u njih još osam i pobjedu će tražiti u drugom krugu. Na prošlim lokalnim izborima 2017. godine, prvim Plenkovićevima, HDZ i partneri su u prvom krugu uzeli šest županija, a u još sedam su bili vodeći. Da stvar bude gora, od 2009. godine, otkad se šefovi lokalne samouprave biraju direktno, HDZ nikad nije imao manje osvojenih županija u prvom krugu.

Ne treba zaboraviti ni da je HDZ doživio hladan tuš i u svojoj tradicionalnoj utvrdi, Šibensko-kninskoj županiji. Neovisni kandidat Marko Jelić, gradonačelnik Knina koji je taj grad oslobodio ralja HDZ-ove dugogodišnje vlasti, dobio je kao kandidat za župana 36.5 posto glasova i tako tijesno prestigao HDZ-ovog vječnog župana Gorana Pauka (36.1 posto).

>> HDZ-ovac opet želi biti župan. Govorio je: Puno sam uhljebio, volio bih da sam i više

Jelić za dva tjedna ima šanse maknuti Pauka, jednog od Plenkovićevih pulena, što bi također bio značajan udarac za HDZ.

HDZ u drugi krug ide i u Zadru, koji je dosad važio kao neupitna utvrda ove stranke. Ugodno iznenađenje izbora je sveučilišni profesor filozofije Marko Vučetić, koji je ušao u drugi krug s kandidatom HDZ-a Brankom Dukićem, koji se bori za drugi mandat.

Vučetić se pak za gradonačelnika natječe kao nezavisni kandidat koalicije Srcem za Zadar, u kojoj su SDP, Akcija mladih, Glas, HSS i Centar. U prvom krugu osvojio je 26.32 posto glasova, dok je njegov protukandidat Dukić osvojio 38.47 posto glasova.

>> Vučetić za Index: U Zadru želim smijeniti sve šefove ureda i gradskih firmi

Snage mraka će divljati sljedeća dva tjedna

Bilo kako bilo, sljedeća dva tjedna doista su ključna.

U njima će snage mraka izvući sva svoja oružja kako bi onemogućili da vlast u Zagrebu dobiju novi, nekompromitirani kandidati koji doista žele provesti promjene i koji ni ideološki, ni materijalno ne ovise o HDZ-u i ostatku društva na malignoj hrvatskoj desnici.

Treba očekivati doista mučnu kampanju, na koju građani najbolje mogu odgovoriti masovnim izlaskom u drugom krugu i biranjem promjena.
 

Pročitajte više