Pada popularnost vladajućih poljskih socijaldemokrata

VLADAJUĆI poljski socijaldemokrati prvi puta od 1999. godine u ispitivanjima javnoga mnijenja bilježe manju potporu od oporbene Građanske platforme (PO), stranke desnoga centra.

Pad popularnosti Demokratskoga lijevog saveza (SLD) pojačava pritisak na premijera Leszeka Millera koji se muči gospodarskim reformama potrebnima da bi Poljska spremna dogodine ušla u Europsku uniju.

Ispitivanje je proveo privatni institut TNS OBOP, a pokazalo je da je podrška SLD-u u listopadu 18 posto, dva posto manje nego u rujnu.

"SLD gubi na popularnosti zbog skandala i velike nezaposlenosti. Poljaci sad strahuju i da će ih ta politika odvesti u financijsku krizu", kaže Lena Kolarska-Bobinska iz instituta za javne odnose.

Građanska platforma dobila je 20 posto, pet posto veću podršku nego prije, a konzervativna stranka Pravde i zakona pala je s 15 na 12 posto. Te dvije stranke smatraju se potencijalnim postizbornim koalicijskim partnerima nakon izbora 2005.

Pad podrške mogao bi izazvati revolt protiv Millera unutar vladajuće stranke, ali političari kažu da bi se to moglo dogoditi tek nakon što on kroz parlament progura program reformi i Poljska u svibnju iduće godine uđe u Europsku uniju.

Pročitajte više