Pahor: Deblokada pregovora s Makedonijom? To je moralno pitanje

Foto: EPA

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor izjavio je da će jedna od prvih zadaća slovenskog predsjedanja Europskom unijom biti deblokada početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, smatrajući to moralnim pitanjem.

Početak pregovora Sjeverne Makedonije blokira Bugarska koja traži da ta država prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene.

"Neće biti jednostavno"

"Mislim da moramo naći način da Bugarska da zeleno svjetlo Makedoniji", kazao je Pahor slovenskoj agenciji STA.

To je za Europu sada već i moralno, a ne samo političko pitanje, dodao je predsjednik Slovenije koja 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom.

"Svjestan sam da to neće biti jednostavno, štoviše čini se da je čak više mogućnosti da zeleno svjetlo dobije Albanija", rekao je Pahor.

Članice Europske unije dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku prošle godine. No za pregovarački okvir, koji za svaku kandidatkinju definira način pregovora, treba osigurati konsenzus svih 27 članica.

Pahor kaže da su pomaci u širenju Europske unije na zapadni Balkan važni za stabilnost regije, a da je stanje ozbiljno pokazuje i nedavna uredba američkog predsjednika Joea Bidena o zamrzavanju imovine i zabrani ulaska u SAD svima koji pridonose destabilizaciji tog područja.

Pročitajte više