Palestinci gađali izraelske policajce kamenjem

Palestinci kojima je odbijen ulazak u hram u Jeruzalemu gađali su u ponedjeljak kamenjem izraelsku policiju te ranili sedam osoba prije nego su rastjerani dimnim bombama, javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave očevidaca i policije.

Prosvjedi su izbili zbog glasina da židovski ultra-nacionalisti žele ući u hram koji muslimani nazivaju al-Haram al-Sharif, a Židovi Hram na stijeni kako bi potaknuli nasilje kojem je cilj spriječavanje izraelskog planiranog povlačenja s pojasa Gaze.

Oko 500 Palestinaca prespavalo je u džamiji al Aqsa unutar zidina starog Jeruzalema zbog bojazni da bi im radikalni Židovi mogli prepriječiti put do hrama, izjavili su očevici.

No nemiri su izbili kada se oko 200 Palestinaca pojavilo u ponedjeljak na starom ulazu pokušavajući ući u hram, a izraelska policija ih je spriječila. Prosvjednici su bacali kamenje na policajce pri čemu je ranjeno sedam osoba od kojih zapovjednik policije u Jeruzalemu Ilan Franco. Jedan je Palestinac ranjen kada ga je konj udario u glavu.

Policija je upotrijebila dimne granate da rastjera prosvjednike.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više