Papa ipak znao za vraćanje pedofila na dužnost svećenika?



PAPA BENEDIKT XVI. imao je veća saznanja o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika Petera Hullermanna nego što je to Crkva dosad objavila, pokazuju istraživanja New York Timesa.

Benedikt je, kao kardinal i predstojnik biskupije u Münchenu, naveden na službenom memorandumu, na kojemu stoji da će Hullermann biti vraćen na svećenički posao odmah nakon što potraži psihijatrijsku pomoć. To se dogodilo prije nego što je Hullermann uvjetno osuđen na dvije godine zatvora zbog zlostavljanja dječaka.

Inkriminirajući dokumenti

Početkom mjesec je biskupija izdala priopćenje u kojemu je sva odgovornost za Hullermannovo vraćanje u kontakt s djecom svaljeno na leđa tadašnjeg papinog pobočnika, velečasnog Gerharda Gunthera. No, memorandum, čije su postojanje potvrdila dvojica svećenika, pokazuje da je Benedikt ne samo predsjedao sastankom 15. siječnja na kojemu je odobren transfer svećenika iz Essena, nego je i kasnije bio obavještavan o slučaju.

Slučaj Petera Hullermanna postao je ponovno važan zato što se dogodio u vrijeme u kojemu je tada kardinal Ratzinger imao mogućnost zaustaviti svećenika pedofila, poslati njegov slučaj policiji ili barem Kongregaciji za nauk vjere, u kojoj je nešto kasnije preuzeo mjesto ravnatelja.

Pročitajte više