Peter Galbraith: UN nije spreman razotkriti afganistansku izbornu prevaru

BIVŠI američki veleposlanik u Hrvatskoj, i zamjenik posebnog UN-ovog izaslanika za Afganistan, Peter Galbraith je zbog nesuglasica s nadređenima smijenjen s te visoke dužnosti. Nakon smjene, Galbraith je za Washington Post detaljno opisao način na koji su lažirani izbori u Afganistanu u korist predsjednika Hamida Karzaija, te je naglasio da "UN nije spreman razotkriti izbornu prevaru."

"Afganistanski predsjednički izbori održani 20. kolovoza trebali su biti prekretnica u tranziciji te zemlje od 30 godina rata prema stabilnosti i demokraciji", objasnio je Galbraith navodeći da su ti izbori bili upravo  suprotnost, "najmanje 30 posto Karzaijevih glasova je lažirano, a manje prevare počinjene su i u ime drugih kandidata. U nekoliko pokrajina, uključujući Kandahar, registrirano je četiri do 10 puta više glasova nego što je stvarno birača izašla na glasovanje", istakao je.

Nadređeni izbore proglasio zabranjenom temom

Ključnima u uspješno lažiranim izborima Galbraith je naveo 1.500 izbornih mjesta (od ukupno 7.000) koja su "na tako nesigurnim mjestima da ih nikada nije posjetio nitko iz Neovisne izborne komisije (IEC), afganistanske Nacionalne vojske ili afganistanske Nacionalne policije", a ta birališta nikada nisu ni otvorena. 

Nesuglasice između Galbraitha i nadređenih su započele upravo nakon njegovog inzistiranja da se tih 1.500 izbornih mjesta mora "ili zatvoriti, ili osigurati", dok je njegov nadređeni Kai Eide, voditelj misije UN-a, želio da se "o toj temi ne razgovara", ali je i "stao na stranu Karzaija".

Drugi krug jedino rješenje

Također, iako su SAD i druge zemlje dali za organizaciju izbora 300 milijuna dolara, vođenje izbora je povjereno afganistanskoj Neovisnoj izbornoj komisiji, čijih je sedam članova imenovao Karzai. UN je imao ulogu samo u tehničkoj provedbi izbora.

Kao rješenje sadašnjeg stanja u Afganistanu Galbraith predlaže drugi izborni krug u kojem bi se za vlast borili Karzai i Abdulah Abdulah, ali uz "ukidanje 1.500 utvarnih izbornih mjesta".

Neodržavanje drugog izbornog kruga će, prema Galbraithovim riječima, "produbiti etničke i geografske podjele" između naroda Paštuna i Tadžika.

Pročitajte više