Peternel: Tomašević treba odstupiti ako ne riješi vrtiće i šeficu KB-a Sveti Duh

Foto: PIXSELL/Matija Habljak

PREDSJEDNIK Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao je danas da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević treba odstupiti i trebaju se raspisati novi izbori ako ne razriješi ravnateljicu KB-a Sveti Duh i ne riješi upis djece u vrtiće.

Peternel je komentirao vijest da je više od 3000 djece u Zagrebu koja imaju uvjete ostalo neupisano u zagrebačke dječje vrtiće.

"Domovinski pokret upozoravao je na katastrofu koja prijeti u vezi upisa u vrtiće. Apelirali smo da se ne ide na ukidanje mjere roditelj odgojitelj sve dok se ne osiguraju vrtićki kapaciteti kako bi se djeca koja izlaze iz mjere mogla smjestiti u vrtić'', komentirao je Peternel vijest da je više od 3000 djece s ostvarenim uvjetima ostalo bez mjesta u zagrebačkim vrtićima.

"Situacija je neodrživa"

Upozorio je, kaže, "kako ih nisu slušali, nego su ideološki preko koljena silovali, i kako sada imamo situaciju da preko 3000 djece s ispunjenim kriterijima nije upisano u vrtiće, a 5000 djece od sveukupnog broja prijavljene djece ostalo je bez upisa", navodi se u priopćenju.

Istaknuo je da je to neodrživa situacija i da stoga postavljaju pitanje što će se dogoditi ako jednog dana ne bude mjesta u školama.

''Smatramo da gradonačelnik i gradska vlast moraju osigurati svoj djeci upis u vrtić po subvencioniranim cijenama i da se ni djeca ni njihovi roditelji ne smiju na bilo koji način diskriminirati'', rekao je Peternel.

Dodao je da zagrebačka gradska vlast, ako nije u stanju to učiniti, onda mora osigurati alternativu i subvencionirati upise u privatne vrtićke kapacitete ili na bilo koji drugi način riješiti problem, tako da se proširuju vrtićki kapaciteti i da se kombinira s privatnim vrtićkim kapacitetima.

"Tomašević mora smijeniti Šimundić"

''Roditelji moraju imati pravo, uz asistenciju društva, moći se sigurno vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta i nastaviti privređivati i uzdržavati svoju obitelj'', rekao je naglasivši kako očekuje reakciju Grada Zagreba i vlade RH.

Peternel je poručio kako bi gradonačelnik Tomašević zbog opetovanih i nevjerojatnih propusta da se riješi situacija u Kliničkoj bolnici Sveti Duh te propusta s upisima djece u vrtiće trebao smijeniti ravnateljicu KB-a Sveti Duh Ana-Mariju Šimundić i osigurati vrtićke kapacitete za svu djecu koja zadovoljavaju kriterije.

''Ako to nije u stanju, pozivamo Tomaševića da momentalno odstupi i da se raspišu novi izbori", zaključio je.

Pročitajte više