Petraču, Rojsu i bivšem Mesićevom savjetniku Bagiću zabranjen ulazak u EU

PETORICA hrvatskih državljana dospjela su na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine, potvrdio je u srijedu u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU.

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj kako bi se objavile nove mjere koje međunarodna zajednica poduzima u naporima da se svi haški optuženici što prije privedu pravdi, Ashdown je kazao kako su na "crnoj listi" EU od 29. lipnja Željko Bagić, Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač.

Ashdown nije objasnio zbog čega se ova petorica konkretno sumnjiče dodavši samo kako su uz njih zabranu ulaska u Uniju dobili i bosanski Srbi Dragomir Keserović, Dragan Kijac, Milan Ninković, Velibor Ostojić, Branislav Puhalo, Mirko Šarović, Ratomir Spajić i Milan Zogović.

Sva ta imena poznata su iz ratnog i poratnog razdoblja kao istaknuti članovi Srpske demokratske stranke (SDS) i bliski suradnici njezina bivšeg predsjednika Radovana Karadžića za kojim traga Haški tribunal.

Najpoznatije je ime Mirka Šarović koji je prošle godine bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost člana Predsjedništva BiH.

"Crna lista" Europske unije trenutačno sadrži imena 27 osoba s prostora bivše Jugoslavije.

Pročitajte više