POČELA DRAŽBA BRETONOVE BAŠTINE

Prvotisak djela Andrea Bretona bio je u ponedjeljak u središtu pozornosti u aukcijskoj kući RichelieuDrouot u Parizu, na prvoj dražbi ostavštine oca nadrealizma koja je, prema procjeni organizatora, za četrdesetak posto premašila očekivanja.

Na prvoj dražbi, na kojoj je bilo ponuđeno 240 predmeta, a obilježilo ju je petnaestak prvokupa države, prikupljeno je ukupno 937.796 eura, uključujući troškove.

Prvi dan dražbovanja bio je posvećen rasprodaji dijela biblioteke iz piščeva stana u Parizu u Ulici Fontaine, br. 42, u kojoj najvažnije mjesto zauzima prvo izdanje Bretonova djela "Što je nadrealizam?", sa skicom omota na kojemu je Magritteov "Le viol" i s pismom napisanim piščevom rukom, koji su postigli cijenu od 243.000 eura, ili dvostruko više od očekivane.

Početak prodaje nakratko su omeli prosvjednici koji su bili nezadovoljni "Bretonovim komadanjem", upozoravajući da "dužnosnici u kulturi nisu svjesni poetske i političke važnosti nadrealizma".

Bretonova biblioteka, koja će se prodavati do subote, ima gotovo tri i pol tisuće knjiga i petsto rukopisa. Uz mnoga djela s vlastoručnom posvetom Apollinaireu, Freudu, Trockom i Soupaultu, tu su i knjige iz okultnih znanosti, filozofije, psihoanalize, etnografije i cjelovite zbirke Nadrealističke revolucije i Književnosti.

Odluku o prodaji "Bretonove radionice" koja obuhvaća i slike, kipove, bakroreze, predmete primitivne i pučke umjetnosti te fotografije, donijele su piščeva kći i unuka, Aube Elleouet-Breton i Oona. Dražba će trajati do 17. travnja.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više