Podumljak: Policija skriva dokaze i činjenice u slučaju tvrtke Klemm Security



UDRUGA Partnerstvo za društveni razvoj ponovno se javila priopćenjem vezano uz probleme obitelji Janjik u klubu Miss Fashion, bivšem Princessu, i navodi kako policija sustavno "skriva dokaze i činjenice" u tom slučaju.

Index je već ranije pisao o navodnom incidentu u klubu, kad su, kako je navela udruga Partnerstvo za društveni razvoj, "naoružani zaštitari tvrtke Klemm Security uz zaštitu policije onemogućili vlasnika prostora Danijela Janjika i njegova oca Antu Janjika u zatvaranju objekta". Janjikovi su, navodi Partnerstvo za društveni razvoj, "željeli zatvoriti objekt jer su se u njemu opetovano činila teška kaznena djela te nasilni ispadi na štetu građana i građanki RH, stranih turista, kao i same obitelji Janjik", a "tijekom upada naoružanih zaštitara tvrtke Klemm security u prostorije Miss Fashion kluba, jedan od zaštitara tvrtke je fizički nasrnuo na pozvanog svjedoka L.V. iz Zagreba te ga udario rukama u lice. Ovaj incident se dogodio nakon što se policija udaljila iz objekta zaključivši da Janjikovi ne predstavljaju nikakvu prijetnju".

Fizičko nasilje nad svjedokom i prijava

"Posebno je sporno što je jedina strana koja je mogla pružiti pravni dokaz o interesu nad predmetnim objektom kod postupanja policije bila obitelj Janjik, s obzirom na to da su kod sebe imali sve dokumente koji su upućivali na vlasništvo nad objektom. Suprotna je strana imala samo usmene izjave o eventualnom (ne)najmu prostora tvrdeći kako imaju pravo na boravak u objektu temeljem nekih ugovora, no iste nisu predočili policiji", navodi Partnerstvo za društveni razvoj. Nakon odlaska policije jedan je zaštitar udario svjedoka L.V. i "tom je incidentu svjedočilo više od 10 osoba, a isti je zabilježen i kamerama videonadzora kojim je objekt opremljen".

Udruga je obavijestila policiju, kao i Index, a policija je rekla da u prostoru nije bilo incidenata ni policijskog postupanja.

"Nakon spomenutog incidenta, svjedok L.V. telefonski je dao izjavu o incidentu, tj. tjelesnom napadu na njega, uređujućem policijskom inspektoru, no jučer je Anto Janjik prilikom preuzimanja zapisnika o događaju primijetio da u istome ne postoji evidencija o obavljenom razgovoru sa svjedokom L.V. Iz Zagreba. U tome zapisniku također ne postoji evidencija o boravku naoružanih zaštitara tvrtke Klemm Security u prostoru, kao niti obrazloženje pravnog osnova boravka odvjetnika Rebić Vlade, gospođe Novaković Zorice te gospodina Dorotić Dražena u spomenutome prostoru", navodi Partnerstvo za društveni razvoj.

 "Kada je Anto Janjik upozorio odgovornog djelatnika policije na nedostatke u zapisniku, isti je izjavio da svjedok L.V. nije prijavio nikakav incident. Nakon toga je svjedok L.V ponovno dao izjavu u policijskoj postaji naglašavajući kako je isti incident već prijavio i telefonski. Iz navedenog je očito da policija opetovano krši odredbe Zakona o policiji, Zakona o kaznenom postupku te drugih uređujućih zakona i općih i upravnih akata spram obitelji Janjik", piše Partnerstvo za društveni razvoj.

Partnerstvo za društveni razvoj navodi kako policija sustavno pokušava "onemogućiti procesuiranje kaznenih prijava koje su članovi obitelji Janjik podnijeli protiv dužnosnika Grada Zagreba i Policije, odnosno MUP-a RH, to jest da ih se želi pritiskom uvjeriti da odustanu od predmetnih prijava".

"Prebijanje majke nije kazneno djelo"

U tu svrhu opisali su događaj iz 2007. godine, kad je "na području stare Knežije grubo gurnuta  majka Violete Janjik, Milena Ristovski, te su joj nanesene teške tjelesne ozljede (lom kuka pri padu na tlo). Promptnim postupanjem udruge i djelatnika policije na terenu počinitelj je odmah pronađen (još za vrijeme operacije kojoj je bila podvrgnuta Milena Ristovski nakon pada)".

"Niti nakon godinu dana od spomenutog događaja iz policije nije bilo nadležnog postupanja. Tek nakon što je Violeta Janjik osobno zatražila izvješće od policije (2008. godine), zaprimila je odgovor od tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije gospodina Ivana Nađa da u predmetnom postupanju nije bilo obilježja kaznenog djela. Svi oni koji su upoznati s osnovama kaznenog prava, znaju da je nanošenje teške tjelesne ozljede, pa čak i iz nehaja, kažnjivo po zakonima RH, te da o vrsti sankcije, kao i o činjenici hoće li sankcija uopće biti, odlučuje isključivo sud (kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti)", navodi Partnerstvo za društveni razvoj.

Partnerstvo za društveni razvoj je odmah nakon policijskog izvješća tražilo kaznene i disciplinske sankcije protiv odgovornih osoba, a Državno odvjetništvo je u roku od osam dana sastavilo izvješće u kojemu se navodi da u navedenom predmetu nije bilo elemenata kaznenog djela.

"Nedugo nakon toga je zamjenik ravnatelja Ivan Nađ prešao na radno mjesto u Ministarstvo financija, tako da je izbjegao i mogućnost disciplinskog postupka u MUP-u koji se trebao voditi neovisno o kaznenom postupku", navodi Partnerstvo za društveni razvoj i dodaje da je očito kako se u predmetu obitelji Janjik zakon može "tumačiti na jedinstven način u kojem pravila vrijede samo i isključivo za obitelj Janjik, dok su ona u potpunosti drugačija ako se u istoj situaciji nađe netko od dužnosnika i njihovih pomagača."

Pročitajte više