Poduzetnici odgovorili Kujundžiću: "Manipulira činjenicama i širi neistine"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKA udruga poslodavaca uzvratila je ministru Kujundžiću koji je kazao jučer da HUP, prije nego što država plati dug veledrogerijama, treba osigurati isplatu dugovanja državi po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje. HUP izražava duboko razočaranje izjavama za koje tvrdi da nisu utemeljene na činjenicama.

"Ministru Kujundžiću je poznato da HUP, kao udruga poslodavaca, i veledrogerije koje samo žele biti plaćene za proizvode koje su odavno isporučile sustavu (i koje su one same već odavno platile proizvođačima), državi ne duguju ništa niti su ovlaštene u ime države naplatiti dugove za doprinose.

Pritom se dugovanja za doprinose odnose na tvrtke koje su u problemima – u predstečajnim nagodbama ili stečaju poput pulskog Uljanika pa doprinose ne plaćaju zato što to nisu u stanju, a ne zato što ne žele.

Razočarani smo da se javni prostor koristi za manipulacije ovako ozbiljnim činjenicama i za širenje neistina", poručuju iz HUP-a.

"Tužno je da država kao najveći dužnik, koji svjesno, i to već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja, a prema kojima ta ista država duguje više od tisuću dana, i to više od 2, 6 milijardi kuna.

Razočarani smo porukom koju predstavnik vlade šalje cjelokupnom gospodarstvu i svim građanima da država, za razliku od njih, dugove ne treba plaćati i da smo zemlja u kojoj je prihvatljivo prebacivanje odgovornosti za nečinjenje na one koji svoj posao pošteno rade, koji plaćaju sva svoja davanja i u propisanim zakonskim rokovima", kažu iz HUP-a.

"Sustav zdravstva je u problemima"

Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, dodaje kako je sustav zdravstva u problemima koje treba žurno rješavati, ne samo povećavanjem prihoda i neplaćanjem dugova prema dobavljačima već podizanjem njegove učinkovitosti, racionalizacijom rada, kao i jačim angažmanom na prevenciji bolesti. 

"Još jednom kao odgovoran dionik ovog društva pozivamo ministra i vladu da prije svega osiguraju da se poštuju zakoni i ispunjavaju obveze i od strane državnih i javnih institucija, kao i da poštuju socijalni dijalog. Nagomilana dugovanja za lijekove ugrožavaju ne samo tvrtke koje njima opskrbljuju zdravstvene ustanove već i njihove zaposlenike i obitelji, ali i sam zdravstveni sustav te zdravlje građana u slučaju da one ne mogu dalje održivo poslovati",  izjavio je Majetić.

Kujundžić: Neka HUP riješi problem dugova poslodavaca

Podsjetimo, jučer je, uoči današnjeg sastanka u vladi s predstavnicima veledrogerija, Kujundžić poručio da će se pokušati pronaći rješenje za dospjele dugove bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal, koji su dosegnuli 2,6 milijardi kuna, ali i da HUP treba riješiti problem dugova poslodavaca.

"Vjerujem da ćemo na sastanku iznaći neko rješenje, isto tako kao što očekujem od HUP-a da će osigurati zdravstvenom sustavu dug za neplaćeno zdravstveno osiguranje koji je samo u prošloj godini iznosio 1,8 milijardi kuna, a ukupni dug iznosi 4,7 milijardi kuna. Tako da ćemo razgovarati o svemu", rekao je Kujundžić.

Pročitajte više